Takzvané incidenční číslo označující, kolik nakažených připadá na sto tisíc obyvatel za poslední týden, k dnešku činí 11, ve středu to bylo deset.

Počet hospitalizovaných s koronavirem se oproti minulému týdnu ale snížil. Ve středu bylo v nemocnicích 43 nakažených koronavirem, což je o sedm méně než před týdnem. Podle dosavadních údajů ministerstva nepřibylo v uplynulých dvou dnech ani zemřelých. S prokázanou nákazou covidem od počátku epidemie loni v březnu dosud zemřelo 30 371.

Letní tábor. Ilustrační foto.
Koronavirus se šíří na táborech. Desítky dětí musely do karantény

V pondělí zemřel s nákazou jeden člověk, v sobotu a v neděli shodně dva nakažení, před tím devět dní nikdo s koronavirem v zemi nezemřel. Tyto údaje se ale při dalších aktualizacích mohou měnit.

Šíření nákazy zpomaluje

Koronavirem se od začátku epidemie nakazilo v Česku přes 1,674 milionu. Reprodukční číslo je 18 dní v řadě pod hodnotou jedna, což značí zpomalování šíření nákazy.

Situace mezi regiony se liší. Nejhůře je na tom nadále Plzeňský kraj, kde na sto tisíc obyvatel připadá v uplynulém týdnu 23 nakažených, proti předchozím dnům se tento počet nicméně snížil. V Praze incidenční číslo zůstává na hodnotě 20, ve středních Čechách a Pardubickém kraji je shodně 13. Ve Zlínském a Karlovarském kraji evidují v posledních sedmi dnech na sto tisíc obyvatel jen tři nakažené, což je nejméně v zemi.

Testů, které laboratoře provedly ve středu, v mezitýdenním srovnání ubylo zhruba o 14 tisíc na 78 tisíc. Podíl zjištěných pozitivit u nejpočetnější kategorie testů - preventivních a plošných - proti minulému týdnu nepatrně stoupl na 0,11 procenta.

Testování na covid-19. Ilustrační snímek
V Česku převládá varianta delta. Vyskytuje se u devadesáti procent vzorků

U tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou lidé testování například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních zvýšil z 0,47 procenta na 0,58 procenta. Podíl potvrzených případů u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, vzrostl z 1,09 na 2,43 procenta.

Epidemickou situaci má podle odborníků zlepšit vakcinace proti koronaviru. K tomu. aby se virus nešířil ani mezi neočkovanými lidmi, je podle nich třeba pro kolektivní imunitu nejméně 70 procent očkovaných obyvatel. Ve středu podstoupilo očkování 46 030 lidí, což bylo proti předchozí středě o 16 tisíc méně. Zdravotníci dosud podali na 10,52 milionu dávek vakcíny a dokončené očkování má 4,97 milionu lidí, tedy přes 46 procent obyvatel ČR.