Lázně evidují mimořádný zájem, podporu ovšem komplikuje fakt, že se započítává do limitu stanoveného dočasným rámcem Evropské komise. „Lázně tak mohou přijmout jen omezený počet voucherů,“ popisuje viceprezident Svazu léčebných lázní Martin Plachý. Lázně podle Plachého evidují obrovský zájem, denně vyřizují stovky dotazů.

Hrad Loket. Jediný meteoritem zasažený hrad v Česku.
Tajemné Poohří: to jsou lázně duchů i hrad, na který spadl meteorit

„Doufáme, že program pomůže především lázním na západě Čech, které jsou zasaženy současnou krizí nejvíce. Například v hotelu Royal v Mariánských Lázních vzrostla poptávka od spuštění projektu o 40 procent oproti loňsku,“ řekl. Problémem ovšem podle něj je, že se na program vztahuje dočasný rámec Evropské komise, který je 800 000 eur (21,6 milionu korun).

V případě poukazů musejí lázně o dotaci žádat zpětně a hrozí tak, že limit přečerpají a podpora jim nebude proplacena nebo nebudou moci čerpat další pomoc. To je podle Plachého důvod, proč některá zařízení poukazy neakceptují. Jde například o Lázně Teplice nad Bečvou, které informaci uvádějí na svém webu. Vouchery pravděpodobně nebudou přijímat ani lázně Bohdaneč na Pardubicku.

Podmínka? Šest nocí

Program byl oficiálně spuštěn 1. července. Voucher na slevu 4000 korun na pobyt alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur s platností od 1. července do 31. prosince si lidé mohou stáhnout na portálu Kudyznudy.cz nebo ho mohou vygenerovat přímo v lázeňských zařízeních.

Dominanta Prahy, která je opředená legendami.
Mystický Vyšehrad: Ráj pověstí a záhad

Poukaz mohou využít lidé starší 18 let s trvalým pobytem v České republice, kteří jsou účastníky veřejného zdravotního pojištění. Vláda na program vyčlenila miliardu korun, za kterou bude moci být vydáno maximálně 250 tisíc průkazů. Lidé nemohou sčítat voucher, který nabízejí například Karlovy Vary na podporu cestovního ruchu, a státní poukaz.

Současně se spuštěním programu začala fungovat také infolinka (+420 224 861 282 nebo +420 224 861 138, ve všední dny).