Zatímco dosud si notáři za řízení o pozůstalosti mohli naúčtovat nanejvýš 41 500 korun, k nimž pozůstalí museli zaplatit ještě daň z přidané hodnoty, nyní se dosavadní částka více než zdvojnásobí. „Podle navrhované právní úpravy by výše odměny mohla dosáhnout až 86 500 korun plus DPH,“ stojí v důvodové zprávě k vyhlášce. „Změna reflektuje náročnost pozůstalostních řízení s velkým objemem majetku a nedotkne se nízkopříjmových ani středně příjmových osob,“ uvedli v ní dále předkladatelé.

Většina lidí, kteří půjdou k notáři, ovšem toto zdražení zřejmě ani nezaznamená. „Jedná se například o navýšení u pozůstalostních řízení, ale pouze těch přesahujících hodnotu majetku 20 milionů korun,“ uvedl prezident Notářské komory Radim Neubauer. Odměny notářů za běžná pozůstalostní řízení se tak podle něj nezmění. Podobné to bude u placení za zakládání společností s ručením omezeným, osvědčení valných hromad nebo schůzí družstev či společenství vlastníků ani za manželské smlouvy nebo ověření podpisů a kopií.

Ilustrační snímek
Digitální dědictví: Uspořádejte svůj odkaz, ať nadobro nezmizí, radí odborníci

Běžný spotřebitel tak podle notářů poškozen nijak nebude. „Nově bude odměna notáře za vybrané úkony odpovídat jejich složitosti a náročnosti, a přitom stále zůstane široké veřejnosti ekonomicky přístupná,“ tvrdí Neubauer.

Notářům by se ovšem měla zvýšit také odměna za provedení soupisu pozůstalosti. Přímo na místě se mu obvykle kromě samotného notáře věnuje také některý ze zaměstnanců kanceláře. Od roku 2014 notáři za každou započatou hodinu náleží částka tisíc korun, nově by se měla odměna navýšit na 1500 korun.

Zvýšení odměn notářů je jen prvním krokem změn, ministerstvo spravedlnosti připravuje také další vyhlášky, jimiž se změní také tarify odměn pro exekutory a advokáty. „Aktuálně intenzivně jednáme s Exekutorskou komorou,“ podotkla mluvčí resortu Nevšímalová s tím, že podrobnosti úřad zveřejní v příštím týdnu.

Sporný bod v jednání 

Zvyšování odměn za právnické služby veřejnosti již v minulých týdnech projednávali odborníci při setkání s úředníky z ministerstva. Za neziskové organizace pomáhající lidem v nouzi se schůzky účastnil Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni. Sporným bodem v jednání se zástupci advokátů podle něj bylo navrhované výrazné zvýšení jejich odměn. „Zde Advokátní komora ustoupila od původního záměru jejich výrazného navýšení,“ řekl Hůle.

Podle Advokátní komory by se přesto advokátní tarif měl zvýšit. „Cílem je upravit jej tak, aby na jedné straně reflektoval inflaci, a přitom neadekvátním způsobem nezatěžoval spotřebitele,“ vysvětlil předseda Advokátní komory Robert Němec.

Ilustrační snímek
Pohřby by mohly výrazně zdražit. Krematoriím i pohřebním službám rostou náklady

Hůle věří, že by se po zavedení změn mohly služby pro veřejnost zlepšit. Kupříkladu při zastupování advokátem v trestním řízení by se mohla zkrátit doba, kterou si advokát může naúčtovat. „To ve výsledku povede k racionálnějším nákladům,“ poznamenal. Největší obavy má ale ze změn pravidel pro exekutory, kteří podle něj požadují přílišné navýšení odměn i paušálních nákladů. „Zde ještě k finálnímu rozhodnutí ministerstva nedošlo,“ dodal Hůle.

 Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti