„Boj o kvalifikační místa pro olympijské hry je ohromně těžký. Odhadujeme, že se do Tokia dostane zhruba 125 sportovců. Moc bych si přál, aby jich bylo víc a hlavně, abychom poslali na olympiádu kolektiv. To je vždy takový ‚tmelič‘ celé výpravy, všichni na týmové sporty chodí společně fandit,“ říká Martin Doktor, bývalý kanoista a nyní sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Breakdance - ilustrační foto
Breakdance na olympiádě? Své premiéry by se mohl dočkat za pět let v Paříži

500 dní do olympiádyZdroj: David Valenta

O možnost účasti na olympiádě již přišli čeští reprezentanti a reprezentantky ve fotbale či pozemním hokeji a mužští volejbalisté. Pro řadu výběrů však naděje stále žije. Zřejmě největší šanci na kvalifikaci mají naše softbalistky a basketbalistky.

Basketbal

Ženy letos potřebují skončit do šestého místa na mistrovství Evropy. Poté by se zúčastnily jednoho ze čtyř dodatečných turnajů. Ve hře je celkem deset účastnických míst (Američanky se kvalifikovaly jako mistryně světa, japonky zase jako pořádající země).

Mužům stačí „maličkost“: na letošním mistrovství světa skončit mezi dvěma nejlepšími týmy z Evropy. Existuje i další možnost – šestnáct týmů z MS doplní světová federace o další osmičku. Vzniknou čtyři turnaje po šesti družstvech a vítěz každého z nich postoupí na olympiádu. Mimochodem, v japonsku bude mít premiéru basketbal 3×3 (hra na jeden koš – jakási forma městského basketbalu).

Modní přehlídka
Kouč basketbalistů Ginzburg se nebojí dát šanci nadějným mladíkům

„Děvčata už v kvalifikaci prokázala, že dovedou porážet nejlepší týmy Evropy. Šanci na olympiádu vidím docela reálně. Účast mužů v Tokiu by se rovnala zázraku. Myslím, že se dostanou do kvalifikace, ale tam jejich cesta skončí,“ odhaduje bývalý basketbalista Petr Treml.

Šance na účast podle Deníku: muži 25 %, ženy 50 %

Softball

Češky musejí skončit do 6. místa na letošním ME. Postoupí tak do kvalifikace, kde je doplní dva týmy z Afriky. Vítěz turnaje jede do Tokia. Šance tu je. Softbalistky na sebe upozornily v loňském roce, kdy vyhrály turnaj Super 6 za účasti kompletní evropské špičky.

Nadhazovačka českého týmu Veronika Pecková.
České softbalistky vyhlásily útok na olympiádu. Prvně ale chtějí dobýt Evropu

„Dlouhodobě patříme k evropské špičce a s africkými týmy si vždycky poradíme. Před několika lety jsme vyhlásili ‚Misi 2020‘. Její název snad hovoří za vše. Věříme, že se do Tokia podíváme,“ doufá reprezentační kouč Vojtěch Albrecht

Šance na účast podle Deníku: ženy 50 %

Baseball

Čeští baseballisté začnou svůj boj na mistrovství Evropy. Pokud skončí do pátého místa (dosud byli nejlépe čtvrtí), postoupí do kvalifikace. Evropské týmy posléze doplní jeden tým z Afriky a vítěz turnaje pojede do Tokia.

Šance na účast podle Deníku: muži 15 %

Házenkářská ikona Radek Motlík.
Fenomén z brankoviště. Házenkář Motlík odmítá důchod

Házená

Ženy se potřebují kvalifikovat na letošní MS a světový turnaj následně vyhrát. Pokud by skončily do šesté příčky, čekala by je dodatečná kvalifikace. Muži už mají jedinou šanci, letenku do japonska by zajistil triumf na ME v lednu 2020.

Šance na účast podle Deníku: muži 2 %, ženy 5 %

Ragby 7'S

Účast českých ragbistů nebo ragbistek v Tokiu by znamenala nefalšovanou senzaci. Evropa dostane jediné místo (plus pro velmoci existuje dodatečný turnaj – tam bojují země jako Francie, Velká Británie, Irsko…).

Šance na účast podle Deníku: muži 1 %, ženy 1 %

Čeští squashisté mají nové logo.
Český squash má novou tvář. Letící míček má symbolizovat úspěchy nové generace

Volejbal

Češky (24. ve světovém žebříčku) musejí vyhrát svou kvalifikační skupinu. Jenže: v Pekingu změří síly s Čínou (olympijské vítězky, 2. na žebříčku), Tureckem (12.) a německem (15.). Muži už jsou ze hry.

Šance na účast podle Deníku: ženy 1 %

Nejdražší olympiáda všech dob?

Tokio bude jen pro movité fajnšmekry. Kromě drahých letenek a nedostupných hotelů musejí fanoušci počítat s nelidovými cenami vstupenek. Tak třeba nejlepší lístek na slavnostní zahájení stojí 300 tisíc jenů (v přepočtu 60 tisíc korun).

Učitel Richard Kania z Gymnázia Postupická.
Učitel o výuce tělocviku: Děti jsou dnes jiné, ale ne horší. Sport je musí bavit