Krizové ošetřovné se poskytuje z nemocenského pojištění po celou dobu uzavření škol nařízeného kvůli epidemii koronaviru. Většina rodičů, která zůstala s dětmi do deseti let věku doma, může pobírat 70 procent redukovaného výdělku. Novela skupiny poslanců dávku zvedá na stejnou výši, jako byla loni v první vlně epidemie od dubna do konce minulého školního roku. Hlasovalo pro ni 88 z 94 přítomných zákonodárců, proti byl pouze podnikatel Pavel Juříček z ANO.

"Jde o přirozený krok ve prospěch rodin s dětmi," řekla za předkladatele novely Kateřina Valachová (ČSSD). Pirátka Olga Richterová uvedla, že ztráta rodiče při hrubém příjmu 25 tisíc korun je za nynějšího stavu 5000 korun měsíčně.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ošetřovné bude i při rotační výuce. Rodiče ho dostanou za dny s dálkovou výukou

Podle Hany Aulické Jírovcové (KSČM) je potřeba ztrátu rodin snížit. "Chceme zlepšit situaci pracujících rodin s dětmi, řada z nich nemá žádné úspory," řekla Věra Kovářová (STAN). Rovněž podle předsedy SPD Tomia Okamury je nutné zabránit propadu příjmů pracujících rodin všemi prostředky.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka ocenil, že se většina Sněmovny po několika měsících ke zvýšení ošetřovného odhodlala. "Je dobře, že tady na Zelený čtvrtek nesedíme zbytečně," podotkl šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek.

Cílem by měl být návrat do škol

"Většina rodin, které mají děti, se dostává do vážných problémů," řekl Jan Bauer (ODS). Není ale možné podle něho "šroubovat" ošetřovné do nekonečna, cílem je podle něho dostat děti co nejdříve zpět do škol. K otevření škol vyzvala Tereza Hyťhová (Trikolóra), která vyšší ošetřovné sice podpořila, ale varovala před tím, aby vysoké výdaje státu související s koronavirou krizí nevedly ke zvýšení daní.

Juříček se obává toho, že lidé v souvislosti s vyšším ošetřovným nebudou chodit do práce. "Za české podnikatele mohu říci, že s tím naprosto zásadně nesouhlasí," řekl.

Návrat žáků do škol bude za přísných hygienických podmínek.
PŘEHLEDNĚ: Jak má probíhat návrat žáků do škol, jak to bude s testováním

Před rokem mohli rodiče pobírat ošetřovné na školáky do 13 let věku. Plošné zvýšení věkové hranice nynější předloha neobsahuje. Bez ohledu na věk by ale umožnila čerpat dávku i na děti se závažnými poruchami chování, se souběžným postižením více vadami a s autismem. Při dálkovém vzdělávání potřebují tyto děti podle předkladatelů mimořádnou péči bez ohledu na věk.

Školy kromě mateřských a speciálních se kvůli šíření covidu-19 uzavřely loni 14. října. Žáci prvních a druhých tříd se pak vrátili do lavic 18. listopadu. Od 1. března jsou ale zavřené všechny školy včetně mateřských. Postupné otevírání škol je s ohledem na nyní slábnoucí epidemii plánováno od pondělí 12. dubna.

Senát bude ošetřovné projednávat zřejmě ve středu 14. dubna. Další schůze horní komory by pak mohla být o dva týdny později.

Kabinet ANO a ČSSD poslaneckou předlohu podpořil. Dříve se ale kabinet na zvýšení ošetřovného neshodl, proti bylo nejsilnější koaliční hnutí.