Rozhodně není sám, kdo pojistné smlouvy nechává roky bez povšimnutí v šuplíku. „Aktuální situace přiměla řadu domácností upravit smlouvy s dodavateli energií, pravidelně aktualizují své mobilní tarify, ale na zrevidování pojištění majetku nemyslí,“ upozorňuje ředitel divize serveru Srovnejto.cz Martin Daneš. Data mu dávají za pravdu: průměrná doba staří pojistných smluv se v Česku podle statistik pohybuje od šesti do osmi let.

Přímo v terénu ale naráží poradci pojišťoven na vysloveně „historické“ smlouvy uzavřené přelomu milénia, kdy hodnota nemovitostí či cena stavebních prací byla proti dnešku sotva poloviční. „V praxi se setkáváme i se smlouvami, které lidé neaktualizovali i déle než 20 let. A to navzdory tomu, že jsme jim tuto možnost opakovaně aktivně nabízeli,“ potvrzuje mluvčí Generali Česká pojišťovna Jan Marek.

O jakékoli přístavbě by se měl poradit investor se zkušeným projektantem.
Chaos a nejistota. Odklad stavebního zákona je zmatečný, míní právníci

Podle pojišťovacích ústavů je důležité hlídat sjednanou pojistnou částku, která by měla odpovídat reálné ceně nemovitosti. „Klienti si vylepšují domy a jejich okolí, přistavují garáže, staví nové ploty, ale neoznámí novou hodnotu pojišťovně v rámci krytých rizik. Že to byla chyba, zjistí až poté, kdy jim na tento nový plot za desítky tisíc spadne strom a od svého pojistitele dostanou pět tisíc korun, protože si platili pojistku se starým plotem, který už skoro za nic nestál,“ říká mluvčí pojišťovny Slavia Václav Bálek.

Špatně dojednaná výše pojistné částky se může nakonec vymstít lidem hned dvakrát. Vyplacená částka nemusí pokrýt náklady na opravu, navíc pojišťovna může plnění ještě pokrátit. „Pojišťovnictví je založeno na principu solidarity a pokud má někdo nemovitost nebo domácnost takzvaně podpojištěnou, tak tento princip vlastně porušuje, což zákon umožňuje pojišťovnám sankcionovat právě krácením výplaty pojistného plnění,“ upozorňuje mluvčí Allianz pojišťovny Marie Petrovová.

Daleko za Západem

Podle dat Českého statistického úřadu mělo v Česku v roce 2020 uzavřené pojištění nemovitosti zhruba 2,68 milionů domácností, to jest zhruba 61 procent majitelů nemovitostí. Před deseti lety mělo takový druh pojištění zhruba 50 procent domácností. Vzestupný trend umocnilo tornádo, které se prohnalo obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku v červnu loňského roku a způsobilo škody za více než 12 miliard korun.

Plynový sporák - Ilustrační foto
Nemáte na drahé energie? Požádejte o finanční pomoc v nouzi úřady

Od té doby počet nových a také aktualizovaných smluv přibývá. „V meziročním porovnání vzrostly průměrné sjednávané pojistné částky rodinných domů, rekreačních budov i bytových domů přibližně o 20 procent,“ říká mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

I přes postupný růst aktualizovaných pojistek ale Češi ve srovnání se státy západní Evropy zaostávají. Takzvaná propojištěnost je tam totiž mnohem vyšší a pohybuje se nad hranicí 90 procent. „Například v Německu jsou téměř všechny budovy pojištěny pro případ vichřice a krupobití,“ dodává hlavní analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička.