Online reportáž

Pošta dnes také převezme z tiskárny v Ústí nad Labem druhou zhruba polovinu z téměř pěti milionů letáků ministerstva zdravotnictví s informacemi o koronaviru. S roznášením do schránek začne ve čtvrtek. Již během úterka a dneška doručovatelé roznášejí první část letáků.

Prázdné náměstí sv. Marka v Benátkách
Fronty před obchody i prázdná centra měst. Karanténa ochromila život v Itálii

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkPutovaly zejména na Moravu, ale distribuují se i v některých oblastech Česka. Například v Průhonicích u Prahy se roznášely dnes dopoledne. Do konce týdne by měla pošta letáky doručit na všechny adresy.

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

U bezkontaktního doručování je podle Knapa nutné, aby se dopředu doručovatel dozvěděl, že je adresát v karanténě, případně bude bezkontaktně doručovat do oblastí, které budou jako karanténní označeny příslušnými úřady.

Koronavirus - Ilustrační foto
Pandemii koronaviru by mohlo zastavit jaro, doufají lékaři

Doručovatelé a zaměstnanci na přepážkách ode dneška dostávají dezinfekční gely a spreje. Těch má podnik zásobu zhruba 10 tisíc a další má objednané. Zároveň zavedl častější úklid a dezinfekci prostor poboček i dalších objektů. Respirátory a roušky má nakoupené již z dřívějška, ale zatím je pošťáci nepoužívají.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Pošta má celkem 3200 poboček a zaměstnává okolo 7500 doručovatelů. Zhruba 2800 z necelých 30 tisíc zaměstnanců má malé děti ve věku šest až deset let, které po uzavření škol zůstanou doma. Během dneška má mít vedení podniku vyčísleno, kolik zaměstnanců zůstane s dětmi doma a jak se to dotkne chodu firmy.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník