Plošné přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky na střední školy s maturitou se letos budou konat už potřetí. Započítávají se vždy lepší výsledky z celostátních testů, které tvoří 60 procent přijímacího řízení. Cermat, tedy organizace, která zkoušky připravuje, nabízí dětem možnost si úlohy dlouhodobě procvičovat. Přetlak je především na osmiletých gymnáziích, kam se ve velkých městech hlásí víc dětí, než školy mohou přijmout.

Místo vinohradské synagogy nyní stojí základní škola
Studenti se ptají magistrátu: Budou mít další generace kam chodit do školy?

Naopak na učňovských a maturitních oborech je míst dostatek a příslušné školy spíš řeší to, jak si poradí s masivním úbytkem zájemců. Některé kraje proto přistupují k redukci sítě středních škol a hejtmani požadují, aby ministerstvo školství centrálně určilo nepodkročitelnou bodovou hranici pro přijetí, tzv. cut-off score. Tu ale šéf resortu Robert Plaga (ANO) a většinová odborná veřejnost odmítá.

Klíčový duben

Ministr naopak přemýšlí o tom, že žáci by neměli odpovídat na otázky ze dvou předmětů, ale skládat testy studijních předpokladů. Ty by dokázaly přesněji zjistit, zda je dítě schopné úspěšně absolvovat středoškolské penzum vědomostí včetně maturity. Podobně se k tématu staví i Česká školní inspekce, ale vše je jen v rovině úvah.

Podle odhadu ministerstva školství se ve školním roce 2019/2020 dostane na střední školy 110 500 dětí, z nich 73 400 na maturitní obory a 12 300 na víceletá gymnázia. Přijímací zkoušky na čtyřleté maturitní obory se konají 12. a 15. dubna, na šestiletá a osmiletá gymnázia 16. a 17. dubna. Ředitelé musejí výsledky zveřejnit nejpozději 30. dubna 2019. Školy, kde nebude dostatek dětí, mohou vyhlásit další kola přijímaček. V nich už se testy nepíší.

Průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů, translidí (LGBT) Prague Pride prošel Prahou.
Studenti se ptají magistrátu na festival Prague Pride 2018