Nic na plat, že se na hlavní sezonu prodejci připravují už řadu měsíců. „Obecně letos více než kdy jindy doporučujeme neodkládat nákupy dárků pod stromeček, a to nejen na internetu. Kromě některého sortimentu, u kterého prodejci už hlásí nedostatky, například kola nebo elektronika s určitým typem čipu, se může při nárazovém zájmu objevit nedostatek zboží ve více kategoriích,“ řekl Deníku Jan Mayer, výkonný ředitel nákupního rádce Heureka.cz.

Vánoce jsou svátky radosti, pokoje a rodinné pohody v pěkně vyzdobeném domově.
Chytré Vánoce s "robomopem" i návrat Baby Yody. Obchodníci tipovali dárkové hity

Obavy potvrzují zástupci online obchodů, například společnost Alza.cz zákazníkům doporučuje s vánočními nákupy neotálet. „U levnějších notebooků či nových modelů mobilních telefonů se včasný nákup určitě vyplatí. Permanentní převis poptávky cítíme u grafických karet a herních konzolí PlayStation 5,“ sdělil obchodní ředitel Ondřej Hnát.

Sehnat zmíněnou oblíbenou konzoli pro videoherní fanoušky byl problém už před loňskými Vánocemi, kdy Sony novinku uvedlo i na český trh. Ani po roce se situace moc nezlepšila a vyřízení objednávky přes internetové prodejce trvá v ideálním případě v řádu týdnů. Leckde ji obchodníci očekávají až v únoru. Konkurenční barevná konzole Nintendo Switch ve verzi OLED, před měsícem uvedená na trh, na tom není lépe. Podle prodejců patrně do Vánoc nedorazí. To vše nahrává překupníkům na internetových bazarech, kteří lákají nedočkavce na nerozbalené konzole. Zaplatí však za ně o tisíce korun navíc.

Problém je u výrobců a dodavatelů elektroniky. Jak zmínil zástupce Alzy, společnost se na hlavní sezonu připravuje intenzivně od léta. A to po stránce personální a logistické. „Před zahájením sezony jsme otevřeli nové logistické centrum v Chrášťanech u Prahy, které kromě nabídky desítek nových pracovních pozic s dlouhodobým uplatněním navýší naši skladovací kapacitu o více než třicet procent,“ doplnil Hnát.

Omezená dostupnost zboží 

Právě kvůli nedostatku kapacit na výrobu či zvýšených nákladů na dopravu začali mnohem dřív s přípravami také v internetovém obchodu s počítači a elektronikou CZC.cz. „Zásoby důležitých produktů pro vánoční období jsme plánovali už na počátku letošního roku. Zároveň jsme místo lodní přepravy více využívali hybridní způsob dopravy, díky kterému se nám povedlo snížit dramatický růst cen zboží určeného pod vánoční stromek,“ uvedl obchodní ředitel Tomáš Pilský. I tak podle něj bude dostupnost zboží během předvánoční sezony velmi omezená. Týká se to prakticky veškerého sortimentu od mobilních telefonů přes televize, zesilovače, gramofony, notebooky, tiskárny levnější typy fotoaparátů nebo z komponentů třeba grafické karty.

Sortiment vánočního zboží v píseckých obchodech je opravdu pestrý.
OBRAZEM: Do obchodů vtrhly Vánoce. K dostání jsou adventní kalendáře i ozdoby

Na nedostatek upozorňuje také síť prodejce Datart, zaměřeného na spotřební elektroniku. „Aktuálně pociťujeme velké výpadky například u myček nádobí. Některé dodávky zboží mají až roční zpoždění. Problém s dostupností se týká i typicky vánočního zboží, kromě mobilních telefonů to jsou například i sluchátka, reproduktory nebo herní konzole,“ vyjmenovala mluvčí Eva Kočicová.

Podle průzkumu společnosti GLS chce třetina Čechů začít nakupovat vánoční dárky dříve než v předchozích letech. Nejvíce lidí plánuje začít dárky nakupovat na konci listopadu po tradiční slevové akci Black Friday. Většina Čechů hodlá za dárky utratit do osmi tisíc korun, zhruba polovina spotřebitelů plánuje kombinovat nákup v obchodech a na internetu.