Když před několika týdny oznámila rakovnická zubní lékařka Ludmila Wünschová ukončení své praxe, jelikož ji škola, ve které má ordinaci, neprodloužila nájemní smlouvu, pro pacienty to znamenalo obrovské starosti a marný boj v podobě shánění nového stomatologa v okolí, který má uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou.

Lukáš Kaloš
Češi dělají jednu velkou chybu, upozorňuje zubař Lukáš Kaloš

„Bylo to náročné. Na Rakovnicku nikdo nepřibírá, neuspěli jsme ani na Kladensku. Nakonec jsme uspěli až u jedné z pražských klinik. Budeme tedy muset dojíždět,“ je smířená Eliška Soukupová s tím, že i když se později dozvěděla, že by zubní lékařka měla ve své praxi pokračovat v jiných prostorách, měnit už nebude. Jiní pacienti našli volné kapacity u stomatologů v Plzni. Podobných případů, kdy lidé musí dojíždět za svým stomatologem desítky kilometrů, je v Česku spousta.

Šmucler: Pojišťovny nechaly síť zubařů rozpadnout

Koncentrace zubních lékařů do větších měst a více obydlených oblastí je všeobecně problém. Ovšem podle Romana Šmuclera na vině rozhodně není nedostatek zubních lékařů. Jen v letošním roce podle údajů ČSK je v Česku aktivních zhruba devět tisíc stomatologů, celkově pak i s těmi v důchodovém věku kolem 11 tisíc.

„Pojišťovny si v minulosti nechaly rozpadnout síť. U všeobecných lékařů trvaly na tom, že dají smlouvu jen tam, kde byla. U stomatologů často zanikne smlouva na vesnici a dostane smlouvu někdo v okresním městě a ani se pacienti nedozvědí, kdo to je. Tlačíme pojišťovny, aby se předávali pacienti a smlouvy jako všude ve světě. Poslední roky se to, díky tlaku komory, lepší,“ řekl Roman Šmucler. Řešení vidí v inspiraci v německém systému, kde se zdravotní pojišťovny dohodly téměř se všemi stomatology na spolupráci. „U nás přes tisíc jich pracuje bez smlouvy a mnozí by i smlouvu chtěli. Třeba já, ale nedostal jsem ji,“ poznamenává prezident komory.

Jenže s takovýmto tvrzením o řešení situace zdravotní pojišťovny nesouhlasí. Podle nich není vina ve smlouvách, ale ve velmi nízkém zájmu ze strany zubních lékařů o provozování ordinace v malých městech či obcích.

Ilustrační foto.
Bojí se dítě zubaře? Narkóza rodiče přijde na tisíce korun

„Za Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra ČR můžeme říci, že v případě žádosti o smluvní vztah mimo hlavní město Prahu uzavíráme všechny smlouvy. Avšak žadatelů není mnoho, na vyhlášená výběrová řízení se například nepřihlásí ani jeden uchazeč,“ reagovala Hana Kadečková, mluvčí pojišťovny, a dodala: „Zubních lékařů není nedostatek, jen je malá ochota registrovat pojištěnce a vstupovat do sítě smluvních poskytovatelů. Již smluvní stomatologové nemají velký zájem o registraci nových pacientů, ani o případné prodloužení ordinačních hodin.“

Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna se prostřednictvím tiskového mluvčího Milana Řepky nechala slyšet, že pro zajištění dostupnosti primární péče, včetně stomatologie využívá všech dostupných a zákonných možností. Na příslušných krajských úřadech jsou vyhlašována výběrová řízení pro zajištění lékařské péče na smlouvu s pojišťovnou v konkrétní lokalitě. 

„Rovněž místní samospráva se mnohdy snaží vytvářet příznivé podmínky pro založení nové praxe například minimalizací nájmu, poskytnutím obecního bytu, vybavením ordinace a podobně. Zde lze konstatovat, že místní samospráva v této oblasti obvykle postupuje velmi konstruktivně a vstřícně,“ upřesnil Milan Řepka.

Legislativní změny

Zlepšit situaci by pak podle pojišťoven mohly uvažované legislativní změny, které by měly umožnit fungování mobilních ordinací, rozvoj telemedicíny i zubních lékařů a také v neposlední řadě i tlak na prevenci a zubní hygienu obyvatel.

Antigenní odběrové centrum ve FN Brno v Bohunicích
Jak se vyznat v testech na covid: typy, odběr, co dělat při pozitivním výsledku

Co dělat, pokud přijdete o svého zubaře? Nejprve je vhodné kontaktovat a zkusit štěstí v oslovování stomatologů podle vlastního výběru, zároveň je možné se obrátit také na zdravotní pojišťovnu o zaslání seznamu zubních lékařů v regionu a okolí. Stejně tak je možné požádat pojišťovnu o pomoc při hledání stomatologa, ovšem ta nemůže žádnému lékaři nařídit, aby si vzal někoho do péče.

„Jedna z variant také je, že naši pracovníci na klientském pracovišti mohou klientům nabídnout stomatologa ve větším městě, kde není situace tak napjatá,“ dodal Milan Řepka.