Dovolte nám zároveň udělit několik rad, jak naložit se zajícem, kancem, bažantem – tedy s tím nejlepším, co můžete od zvěřiny dostat.

Bažant pečený v troubě
Ingredience:
- 1 bažant
- 100 g slaniny
- sůl, pepř, jalovec
- 100 g másla
- 1 větší cibule
Postup:
V jednoduchosti je síla. Vykuchaného a očištěného bažanta nasolte, posypejte kořením a pokryjte slaninou nakrájenou na tenké plátky. Přiměřeně velký pekáč vymažte máslem a zpěňte na něm cibulku, pak na ni položte bažanta a mírně podlitého vodou pečte na 170 °C. Nejlépe přiklopeného pod poklicí, po 40 minutách jej otočte. Po dalších 30 minutách zvedněte teplotu na 200 °C, posledních zhruba dvacet minut totiž dopečete kůrčičku. Podávejte s bramborovou kaší.

Kančí segedin
Ingredience:
- 750 g kančí plece
- 300 g kysaného zelí
- 100 g sádla
- 250 ml zeleninového vývaru
- 100 ml zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 větší cibule
- 2 ks stroužky česneku
- černý pepř, bobkový list
- kmín, sůl, sladká paprika
Postup:
Ve větší pánvi osmahněte cibulku na sádle. Kančí maso nakrájejte na větší kostky a přidejte k cibulce. Zvyšte teplotu a zprudka maso opečte ze všech stran. Osolte, okořeňte vším výše uvedeným kořením a po chvíli podlijte teplým vývarem. Přikryjte pokličkou, duste za občasného promíchání. Připravte si jíšku a přidejte ji do pánve, rozmíchejte, zároveň můžete rozdrtit česnek a také jej přimíchat. Kysané zelí přidejte k masu po deseti minutách dušení, opět nechte provařit a promíchejte. Až maso změkne, dochuťte guláš podle libosti a přidejte smetanu na zjemnění. Podávejte s knedlíkem.

Zaječí guláš
Ingredience:
- 1 zajíc
- 100 g slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 větší cibule
- sůl, sladká paprika
- pepř, kmín
- 3 stroužky česneku
- 200 ml zeleninového vývaru
- 100 ml červeného vína
Postup:
Zajíce vykostěte a maso nakrájejte na kostky, osolte. Ve velké pánvi orestujte slaninu nakrájenou na kostičky, na ní zpěňte cibuli. Pak přidejte maso a posypejte paprikou, pepřem i kmínem. Podlijte vývarem a po chvíli přidejte protlačený česnek. Maso je třeba dusit pod pokličkou doměkka. Na závěr guláš zaprašte moukou a povařte, pak už jen dochucujte. Červené víno přidávejte úplně nakonec, pak už nevařte.