Nejhorší je situace na hranici mezi Slovinskem a Rakouskem, které v reakci na nebezpečí koronavirové nákazy zavedlo na hranicích kontroly. Všichni, kdo do země přijíždějí, jsou policií zaznamenáni a to i v případě, že zemí pouze projíždějí.

Turisté v Chorvatsku
Situace se zhoršuje. Zavřete Chorvatsko, ozývá se stále hlasitěji

Rakouské úřady tak v neděli ráno přísná opatření zmírnily, aby pomohly zablokované hraniční přejezdy uvolnit. „Hlídky provádí pouze namátkové kontroly některých vozidel,“ uvedla rakouská stanice ORF. I tak se ale cestující na hranicích zdrží po dobu několika hodin.

Slovinsko-chorvatská hranice

Situace na hranicích mezi Slovinskem a Chorvatskem se v nedělních ranních hodinách ještě nelišila od běžného provozu. Podle serveru Total Slovenia News (TSN) však lze předpokládat zhoršení situace v neděli večer a zejména v pondělí, kdy budou mít slovinští turisté poslední možnost odcestovat z Chorvatska bez nutnosti podstoupit čtrnáctidenní karanténu.

„Policejní data z hraničních přechodů s Chorvatskem ukazují, že Slovinskem projíždějí převážně lidé z Německa a Česka,“ informuje TSN. Nejvytíženější jsou tradičně přechody Dragonja na jihozápadě a Gruškovje na jihovýchodě Slovinska.

Doporučení ministerstva

České ministerstvo zdravotnictví již dříve turistům, kteří se do země vrací právě z Chorvatska, doporučilo, aby se chovali obezřetně, po příjezdu do České republiky se vyhýbali hromadným akcím a dodržovali bezpečné odstupy od jiných osob.

Cestující na letišti ve Splitu
Češi si koronavirus vozí i ze zahraničí. Nejvíce nakažených přijelo z Chorvatska

Měli by také sledovat svůj zdravotní stav a v případě jakýchkoli příznaků odpovídajících koronavirové nákaze okamžitě telefonicky kontaktovat lékaře. Ministerstvo také doporučuje přísné dodržování hygienických opatření, tedy časté mytí rukou a používání dezinfekce a jednorázových kapesníků.