Podle mluvčího se zdravotní stav pětapadesátiletého britského premiéra odpoledne zhoršil natolik, že bylo nutné jej přemístit. 

„Premiérovi se dostává prvotřídní péče, děkuje všem pracovníkům (státního zdravotnického systému) NHS za jejich namáhavou práci a nasazení,“ dodává prohlášení úřadu vlády.

Do nemocnice St Thomas' Hospital se 55letý Johnson z domácí izolace přesunul v neděli večer poté, co se už déle než týden potýkal s nemocí. Vládní prohlášení tehdy hovořilo o "preventivním kroku" a "rutinních" vyšetřeních. Ještě při podvečerní tiskové konferenci pak Raab opakoval, že Johnson je v kontaktu s kolegy a nadále stojí v čele vlády. Na svém twitteru pak Johnson v pondělí mimo jiné napsal, že je „v dobrém rozpoložení a v kontaktu se svým týmem.“

Na jednotce intenzivní péče je premiér podle britských médií přibližně od 19:00 místního času (20:00 SELČ). Lékaři se jej tam rozhodli přemístit pro případ, že by potřeboval plicní ventilaci. Premiérova kancelář ujišťovala, že Johnson "zůstává v tuto chvíli při vědomí".

Podle informací reportérů televize ITV nebo deníku The Times měl odpoledne předseda vlády potíže s dýcháním a musel být napojen na kyslíkový přístroj. "Když už bylo jasné, že jej musí přesunout do intenzivní péče, řekl poradci, že Dominic Raab by jej měl zastupovat," napsal na twitteru Steven Swinford z uvedeného listu.

Britská královna Alžběta II. dnes zahájila nové zasedací období parlamentu přednesem legislativního programu vlády
Sebekázní a odhodláním proti koronaviru. Britská královna promluvila k národu

Británie dosud podle dat Univerzity Johnse Hopinse zaznamenala bezmála 42 500 případů nákazy. Přes 4300 lidí nemoci covid-19 podlehlo, přičemž nejmladší obětí bylo pětileté dítě. Země v sobotu znovu zaznamenala smutný rekord v počtu mrtvých během jediného dne.

Kvůli koronaviru v neděli k národu mimořádně promluvila i britská královna Alžběta II. Panovnice se v poselství na lidi obrací pouze ve vzácných případech. V projevu vyjádřila soustrast se zármutkem, bolestí a finančními těžkostmi, s nimiž se potýká britská veřejnost.

Poděkovala rovněž za nasazení pracovníkům státního zdravotnického systému NHS a zdůraznila roli jedince při zvládání krize.

"Hovořím k vám v čím dál složitější době. Době narušení života naší země: narušení, které mnohým způsobilo zármutek, finanční obtíže a ohromné změny v každodenním životě nás všech," sdělila královna.

"Doufám, že v nadcházejících letech bude každý schopen být hrdý na to, jako se této výzvě postavil. A že ti, kteří přijdou po nás, řeknou, že Britové této generace byli silnější než kdy jindy. Že vlastnosti jako sebekázeň, tiché a upřímné odhodlání i pocit sounáležitosti nadále charakterizují tuto zemi," prohlásila. Koronavirem se nakazil i její syn, britský princ Charles, který se z nemoci covid-19 zotavil.

Britský princ Charles
Princ Charles se z koronavirové nákazy vyléčil. Byl propuštěn z izolace

Ministr zdravotnictví Brity varoval, že pokud nebudou dodržovat pravidla karantény, bude muset omezit možnost vyrážet ven za pohybem.

KoronavirusZdroj: Deník