"Domnívám se, že nastaly dva problémy - utrhlo se lano a selhala nouzová brzda," uvedl vedoucí místní záchranné alpské služby Matteo Gasparini. Nefunkčnost brzdy podle něj způsobila, že kabina výrazně zrychlila, neudržela se na zbývajících lanech konstrukce a dopadla velkou rychlostí na zem, což jen umocnilo ničivost střetu. Na druhé kabině lanovky byly naopak bezpečnostní brzdy v pořádku a zafungovaly správně.

Místo neštěstí dnes navštívil italský ministr dopravy Enrico Giovannini, který slíbil zřízení vyšetřovací komise. Příčiny pádu bude zkoumat i prokuratura, která začala vyšetřování kvůli podezření ze zabití.

Fungování lanovky bylo pravidelně kontrolováno. Italskému tisku to potvrdila firma Leitner, která kontroly prováděla. Podle ní lana byla prošla naposledy kontrolou na konci loňského roku. Jihotyrolská společnost patří k předním evropským výrobcům technologií pro lanové dráhy, její vybavení má i mnoho lanovek v České republice, například dráha Pec pod Sněžkou - Růžová hora - Sněžka.

Záchranné práce po pádu kabinky lanovky v Itálii
V Itálii spadla kabinka lanovky. Tragédie si vyžádala 14 životů, zemřelo i dítě

Italská lanovka po zrušení některých protiepidemických opatření v zemi začala po delší době provoz s pasažéry minulý víkend.

Podle prohlášení turínské nemocnice Regina Margherita je stav jediného přeživšího dítěte vážný ale stabilizovaný. Při pádu zahynuli jeho otec, bratr a matka, kteří byli izraelskými občany trvale žijícími v Itálii, a také praprarodiče. Izraelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že jedná o návrat těl do vlasti. Mezi oběťmi je též muž původem z Íránu, který trvale žil s další obětí neštěstí - italskou výzkumnicí. Ostatní oběti byly taktéž italské národnosti.

Místo neštěstí, obec Stresa, se nachází na piemontském břehu jezera Lago Maggiore. Z obce lanovka směřuje na vrch Mottarone, kde je menší zábavný park pro děti. Vrch je oblíbeným cílem výletů i díky vyhlídkám na okolí. Kabina dopadla do zalesněného a těžko přístupného prostoru, což zpočátku ztížilo práce záchranářů.