Trussová prohlásila, že se zaměří na řešení problémů, které „brzdí“ Británii. Země podle ní čelí vážným globálním překážkám kvůli pandemii covidu-19 a válce na Ukrajině. „Jsem přesvědčena, že společně dokážeme přečkat bouři. Dokážeme obnovit naši ekonomiku a podaří se nám stát se moderní skvělou Británií, o které vím, že jí můžeme být,“ řekla Trussová.

Svému předchůdci Borisi Johnsonovi, kterého dnes vystřídala v premiérském křesle, ministerská předsedkyně poděkovala za to, že dokončil brexit, že pomohl se zavedením vakcín proti onemocnění covid-19 v Británii a že se postavil Rusku, které zaútočilo na sousední Ukrajinu.

Liz Trussová, nová premiérka Velké Británie.
Kdo je nová premiérka Británie Liz Trussová: Železná lady i názorová skokanka

První oficiální projev Trussové v premiérské funkci poznamenal prudký déšť a chvíli nebylo jasné, zda se vystoupení odehraje před Downing Street 10, nebo se bude muset přesunout dovnitř. Kvůli zdržení v dopravě a přeháňkám nakonec Trussová vystoupila později, ovšem hovořila pod širým nebem tak jak se plánovalo, neboť pršet přestalo.

Před jejím příjezdem se v Downing Street davy novinářů, představitelů vládní Konzervativní strany i pracovníků úřadu vlády ukrývaly pod deštníky. Zaměstnanci premiérského úřadu střídavě vynášeli a schovávali řečnický pultík, ale nakonec ho vrátili před číslo deset a těsně před premiérčiným příjezdem osušili mikrofony.

Sestavování nové vlády 

Trussová po projevu krátce zapózovala fotografům se svým manželem Hughem O’Learym, než vstoupila do premiérského sídla. Nyní ji čeká sestavování vlády a oficiální jmenování nových členů kabinetu.

Nové premiérce k nástupu do premiérského úřadu dnes poblahopřál americký prezident Joe Biden. Dodal, že se těší na spolupráci v „celosvětových výzvách“, včetně ruské invaze na Ukrajinu. 

Liz Trussová během pojevu v Londýně po svém zvolení šéfkou britské Konzervativní strany, 5. září 2022
Novou britskou premiérkou se stane Trussová. V projevu poděkovala i Johnsonovi

Většina světových lídrů Trussové gratulovala již v pondělí, kdy bylo oznámeno její vítězství ve dvouměsíčním vnitrostranickém hlasování a kdy se stala šéfkou Konzervativni strany.

Trussovou dnes do funkce oficiálně jmenovala královna Alžběta II. na skotském zámku Balmoral, kde o hodinu dříve přijala Johnsonovu rezignaci. Po Margaret Thatcherové a Therese Mayové je Elizabeth Trussová třetí ženou v čele britské vlády a 15. ministerským předsedou za dobu vlády Alžběty II.

Slabý politický mandát 

Nová premiérka bude mít k řešení krize slabší politický mandát než její předchůdci, podotkla agentura Reuters s odkazem na výsledky vnitrostranického hlasování. Trussová zvítězila menším náskokem než kterýkoli z jejích předchůdců, což naznačuje, že bude muset vynaložit velké úsilí, aby sjednotila vládní stranu, která je hluboce rozdělená a zaostává v průzkumech veřejného mínění.