Klenotnictví, které nedávno prošlo renovací, přepadli tři ozbrojenci v oblecích krátce před polednem. Trojice pak začala ujíždět v autě, zatímco jejich čtyři komplicové jeli na skútrech.

Hradby na chorvatském ostrově Krk
Tragédie na chorvatském Krku. Jedenáctiletý chlapec z ČR zemřel po pádu z hradeb

"Policie, která kolem 12:00 obdržela zprávu o možné loupeži na Place Vendôme, začala pronásledovat auta s třemi pasažéry a dva skútry," sdělil agentuře AFP policejní zdroj. Podezřelí museli auto při pronásledování opustit a začali prchat pěšky. Policisté jednoho z nich postřelili do nohy a zatkli. Druhého muže zadrželi v obchodním centru, kde se skrýval. Po dalších podezřelých se pátrá.

Zloději přepadli klenotnictví značky Bulgari, která patří skupině LVMH. Place Vendôme je jedním z nejluxusnějších a nejdražších nákupních míst v Evropě. Na náměstí sídlí hotel Ritz, klenotnictví Cartier a Rolex či módní butik Chanel.

Lupiči s velkými zbraněmi 

Policistka na místě podle agentury Reuters novinářům sdělila, že Place Vendôme není dějištěm podobného incidentu poprvé. Na rozdíl od předchozích loupeží ale nyní lupiči měli velké zbraně, což označila za velmi neobvyklé.

Dopravní policista. Ilustrační snímek
Osudná chyba. Navigace nasměrovala opilého Čecha do náruče rakouské policie

Jde o třetí přepadení pařížských klenotnictví za poslední dva měsíce. Dva muži vyloupili na konci července klenotnictví Chaumet nedaleko třídy Champs-Élysées, ze kterého ukradli šperky a drahokamy v hodnotě dvou až tří milionů eur (asi 51 a 77 milionů Kč). Policie muže dopadla. O tři dny později dva ozbrojení muži přepadli klenotnictví Dinh Van ve čtvrtém pařížském obvodě a ukradli šperky a hotovost v celkové odhadované ceně 400 tisíc eur (10,2 milionu Kč).