Samotné přehlídce předcházela minuta ticha a  slavnostní projev, který přednesl ruský prezident Vladimir Putin. Ten v něm zdůraznil, že hlavní tíhu druhé světové války nesl Sovětský svaz.

„V roce 1941 bylo více než osmdesát procent ozbrojených sil Německa a jeho spojenců soustředěno proti SSSR,“ uvedl podle agentury Interfax Putin. „Naši vojáci zničili 75 procent nepřátelských letadel, tanků a děl a byli skutečnými hrdiny, kdež se mnohdy obětovali. Taková je pravda o válce,“ dodal.  

 

Zdroj: Youtube

Putin rovněž vzdal hold asi 27 milionům zemřelých bojovníků SSSR ve druhé světové válce. „Zachránili vlast, život následující generace, osvobodili Evropu, bránili svět,“ prohlásil. „Neumíme si představit, co by se stalo se světem, kdyby ho Rudá armáda neosvobodila od nacismu," uzavřel. 

Vojenská přehlídka v běloruském Minsku
V Minsku byla obří přehlídka. V Moskvě ji Putin musel zrušit

Tradiční vojenská přehlídka trvala asi hodinu a půl. Podle ruských médií se jí zúčastnilo čtrnáct tisíc vojáků, přes 234 kolových a pásových vozidel i 75 letounů a vrtulníků. Kromě formací s výstrojí z doby druhé světové války se na Rudém náměstí představily i útvary ze všech složek současných ruských ozbrojených sil a nejnovější vojenská technika. 

Asi největší pozornost poutal systém pro dálkové minování ISDM či raketomet TOS-2 Tosočka. K vidění ovšem byl i systém pobřežní obrany Bal či obrněný automobil K-53949 Tajfun-K. Spolu s Rusy navíc pochodovaly i spojenecké jednotky, a to včetně čínských vojáků či indických Síkhů. 

Připomeňte si, jak vypadala přehlídka v roce 2019:

Podle průzkumu, jehož výsledky zveřejnila agentura Interfax, sledovaly přehlídku u televizních obrazovek tři čtvrtiny Rusů. Přibližně třináct procent respondentů se ale domnívá, že jejím hlavním cílem není přípomínka konce druhé světové války, nýbrž demonstrace síly ruské armády. 

"Přehlídka se uskuteční v den, kdy se v roce 1945 konala legendární historická přehlídka vítězů, během níž po Rudém náměstí pochodovali vojáci, kteří bojovali u Moskvy či Stalingradu, bránili Leningrad, dobyli útokem Berlín a osvobodili Evropu," uvedl při příležitosti odložení tradiční přehlídky na 24. červen ruský prezident Vladimir Putin. 

Bez zahraničních hostů 

Rusko patří mezi země s nejvyšším počtem nakažených koronavirem, když od vypuknutí epidemie ohlásilo přes 553 tisíc nemocných. V původním termínu 9. května tak nad Moskvou pouze přelétaly stíhačky či vrtulníky a i posunuté oslavy se musí obejít bez účasti většiny zahraničních státníků, jež byla v předchozích letech obvyklá.

Zahraniční hosté museli podle Moskvy absolvovat prohlídku a podstoupit testy, podmínkou byla i předcházející čtrnáctidenní karanténa. Přehlídky by se přesto zúčastnili  prezidenti Abcházie, Běloruska, Kazachstánu, Moldávie, Srbska či Uzbekistánu. 

Prezident ČR Miloš Zeman
Změna plánů. Zeman na vojenskou přehlídku do Moskvy nakonec nepojede

Navzdory původnímu plánu se moskevské přehlídky k 75. výročí konce druhé světové války naopak neúčastní  český prezident Miloš Zeman. "Pana prezidenta mrzí, že se nemůže oslav vítězství v druhé světové válce z důvodu opatření v souvislosti s pandemií koronaviru zúčastnit. Pan prezident pověřil zastupováním velvyslance České republiky v Ruské federaci, a to jako svého osobního zástupce," uvedl již dříve prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.