Příslušný státní zástupce řekl, že řidič byl opilý a patrně má čistý trestní rejstřík. Existují indicie, že má psychické potíže.

Německé úřady vyšetřují řidiče kvůli podezření z vraždy ve čtyřech případech. Mezi oběťmi jsou devítiměsíční dítě, ženy ve věku 73, 52 a 25 let a 45letý muž, sdělil zástupce šéfa policie v Trevíru Franz-Dieter Ankner. 

Podle Lewentze utrpěli další čtyři lidé těžká zranění, pět osob zranění vážná a šest lehká. Podezřelý je vyšetřován i kvůli ublížením na těle, uvedl státní zástupce Peter Fritzen. Podle úřadů byla hospitalizována mimo jiné matka zabitého dítěte.

Demonstrace v Paříži na protest proti návrhu zákona o globální bezpečnosti, 28. listopadu 2020
Francií otřásl útok na producenta černé pleti. Podezřelí jsou čtyři policisté

Podle Fritzena měl řidič v krvi 1,4 promile alkoholu. Existují nepřímé důkazy, že je duševně nemocný, naopak nic nenasvědčuje "jakkoli teroristicky zabarvenému" politickému nebo náboženskému motivu. Podle policie podezřelý, který se narodil v Trevíru v roce 1969, poslední dny trávil v automobilu značky Land Rover. Automobil mu měl zapůjčit kamarád. 

Podle Lewentze utrpěli další čtyři lidé těžká zranění, pět osob zranění vážná a šest lehká. Podezřelý je vyšetřován i kvůli ublížením na těle, uvedl státní zástupce Peter Fritzen. Podle úřadů byla hospitalizována mimo jiné matka zabitého dítěte.

Státní zástupce řekl, že rodák z Trevíru nemá aktuálně žádné trvalé bydliště. Motiv činu zůstává nejasný.

Jednal v amoku

Oblast poblíž Trevírského dómu a římské brány Porta Nigra, které jsou na seznamu památek UNESCO, policisté uzavřeli. Nad městem krouží vrtulníky, informoval místní list Trierischer Volksfreund.

Trevírský primátor Wolfram Leibe čin označil za takzvaný "amoklauf", tedy čin šíleného řidiče. Leibe dnes poděkoval zhruba 700 příslušníkům bezpečnostních a záchranných složek, které byly po incidentu nasazeny. Podle starosty není samozřejmé, že pachatel byl dopaden už několik málo minut po činu. "Je to nejčernější den města Trevíru od 2. světové války," řekl také Leibe.

Muž prý svým stříbrným SUV najel do lidí sedmdesáti až osmdesátikilometrovou rychlostí, šlo o úmyslný čin.

Server Focus s odkazem na policejního mluvčího uvedl, že čin spáchal 51letý Bernhard W. z okresu Trier-Saarburg. 

Podle Focusu bylo v autě zřejmě více lidí, ale policie informovala jen o jednom zatčeném. Není jasné, zda případní další cestující nejsou na útěku. 

Do Trevíru, který leží nedaleko hranice s Lucemburskem, už se vydala Malu Dreyerová, premiérka spolkové země Porýní-Falce, ve které město leží.

Lidé v polském Krakově
Paradoxní situace. Polskou válku s virem řídí maturant

"To, co se stalo v Trevíru, je otřesné," napsal také na twitteru mluvčí německé vlády Steffen Seibert a vyjádřil soustrast příbuzným obětí. Šokován je i trevírský starosta Leibe. "Takové obrázky vídáme docela často v televizi a myslíme si, že u nás se to stát nemůže," řekl. Všechny záchranné složky se podle něj snažily dostat zraněné co nejrychleji do nemocnic.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes řekla, že zprávy z Trevíru ji "velmi rozesmutnily", a vyjádřila obětem a jejich příbuzným svůj soucit. Trevírská radnice uvedla, že ve středu v 10:00 se u Porta Nigra uskuteční pietní akce.