Co se děje v Německu.Co se děje v Německu.Zdroj: Deník

Síň plná lidí v krojích organizace spjaté s východoněmeckými komunisty se nelíbila soudci. Považoval je totiž za uniformy organizace odporující německé ústavě. Účastníky procesu proto nechal z košilí svléknout a modré stejnokroje zabavil. K soudu se dvojice mužů a dvojice žen z Bavorska a Brém dostala kvůli vniknutí a napomáhání k trestnému činu.

Při demonstraci levicových extrémistů v březnu 2020 měli pomocí žebříku vlézt na balkon radnice ve Cvikově. Demonstrace se konala pod hesly: 30 let je dost! Revoluce a socialismu! Rozsudek zatím nepadl. Podle serveru Freie Presse hraje svou roli v případu i bývalý okresní tajemník SED – Jednotné socialistické strany Německa, východoněmecké sestry KSČ.

Cyklovýlet podél řeky Moravy od Hodonína až za Bratislavu
Státy kolem řeky Moravy se k sobě přibližují. Mosty však stále chybí

Na první pohled malichernost ale může mít další soudní dohru. Případem se totiž nyní zabývá státní zastupitelství ve Cvikově a podle agentury DPA je ve hře obvinění z používání protiústavních symbolů. Zda k tomu dojde, zatím jasné není, obvinění nepadlo. U případného soudu se ale může jednat o další zajímavou právní bitvu.

FDJ, která měl až 2,3 milionu členů, byla založena v roce 1946 a sdružovala mládež od 15 do 26 let. Po rozdělení Německa a vzniku dvou samostatných zemí byla v jeho západní části tato organizace v 50. letech zakázána. Podle smlouvy o sjednocení z roku 1990 ale mohly všechny legální organizace NDR existovat i po 3. říjnu 1990. Zda to platí i pro někdejší největší socialistickou mládežnickou organizaci v NDR nyní budou muset posoudit právníci.

Nová rubrika U sousedů
U sousedů. Přečtěte si, co se děje v Německu, Rakousku, Slovensku a Polsku.U sousedů. Zdroj: DeníkV dnešní době víme často mnohem více o tom, co se děje na druhém konci světa, než co se děje těsně u našich hranic, v sousedních zemích České republiky. Proto jsme se rozhodli vám odlehčenou formou přinášet na tomto místě každou neděli zprávy o tom, co se děje „u sousedů“, tedy v Česku, Polsku, Německu a Rakousku. Informovat vás budou lidé, kteří buď v daných zemích žijí, jako Tomáš Skřivánek na Slovensku, Martin Kratochvíl v Polsku, nebo působí u hranic, jako Alexandr Vanžura v Děčíně, nebo Iva Haghofer u rakouských hranic na jižní Moravě. Za inspiraci k vzniku rubriky děkujeme panu Vladimíru Majerovi. Občas přispěji středoevropským pohledem do rubriky i já, evropský editor Luboš Palata. Přejeme hezké nedělní počtení