Sedmimilionová balkánská země se stalo centrem evropské vakcinační turistiky. Žádné zbytečné otázky, rychlost, mezinárodní certifikát. Při registraci v jednom z očkovacích center si vyberete preferovanou vakcínu: od těch uznaných v Evropské unii, přes ruský Sputnik V až po ty čínské - které srbské úřady povolily dovážet ihned po jejich uvedení do oběhu – a pak už jen počkáte (maximálně 48 hodin) na potvrzení.

Přihlásit se je možné online nebo telefonicky již od poloviny ledna. Jedná se o iniciativu Srbské obchodní komory, která předpokládá, že očkovací turistika podpoří srbskou ekonomiku.

Boháči klidně zaplatí balík za očkování v Indii, Dubaji či na Floridě
Jak se očkují boháči: Luxusní dovolená all-inclusive se dvěma dávkami vakcíny

Poslední březnový víkend se na hranicích se Srbskem dokonce vytvořily fronty, naočkováno ten den bylo 22 tisíc cizinců především z okolních zemí: Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie, ale i z Bulharska. Albánská nízkonákladová letecká společnost Albawings flexibilně zorganizovala sérii víkendových charterových zpátečních letů do Bělehradu.

Podle serveru BalkanInsight se pro změnu na začátku dubna uskutečnila v Bělehradě speciální akce pro balkánské podnikatele. Dávku v inkriminovaný víkend dostalo 8,5 tisíce byznysmenů. Všichni byli očkováni AstraZenekou. Jak později komentovala pro server srbská premiérka Ana Brnabićová, vakcína se musela urychleně aplikovat, protože by ji brzy skončila záruční lhůta a musela by být zničena.

Klienti z Itálie

Na covidový eurovíkend do Bělehradu vyrážejí i klienti z Itálie. Sedmapadesátiletý hrabě Simone Avogadro di Vigliano byl jedním z nich.

„Jako podnikatel musím cestovat po celém světě a jednu z kanceláří mám také v Bělehradě,“ popsal deníku Corriere della Sera. O možnosti očkování v Srbsku se dozvěděl od svých místních obchodních partnerů v únoru. Okamžitě si zarezervoval schůzku. A nyní, na začátku dubna, je jedním z mála šťastných Italů své věkové kategorie, kteří mohou o sobě prohlásit, že získali plnou imunitu. V Itálii by se 57letý muž dostal k vakcíně přinejlepším v červnu.

Očkování proti covidu na Maltě
Malta je v očkování lepší než Maďaři. Sputnik přitom nepoužívá

„Oslovují nás právníci, podnikatelé, zástupci svobodných povolání i studenti,“ sdělila italskému deníku Radmila Selakovićová, srbská konzulka v Miláně. „Píšou nám i italští lékaři a zdravotní sestry, kteří se možnosti nechat se naočkovat v minulosti vzdali a nyní, po změnách pravidel v zemi,  bez očkování nemohou vykonávat svoji práci. Jsou ochotni si nechat aplikovat i Sputnik, a to se před tím odmítli nechat očkovat AstrouZenekou,“ pokračovala konzulka.

V současnosti je ale cesta z Apeninského poloostrova na Balkán kvůli pozastavení přímých letů z Itálie do Srbska komplikovaná. Minimálně do konce dubna. Cesta vyžaduje mezipřistání ve Vídni, Curychu nebo Budapešti.

Vakcína proti covidu od firmy Pfizer.
Jihoafrická mutace je schopná prolomit účinky vakcíny Pfizer, tvrdí Izraelci

Simone Avogadro di Vigliano obdržel v Bělehradě po očkování certifikát ve třech jazycích s QR kódem. „Můžu opět cestovat. Dokonce i do Číny a bez karantény,“ uvedl hrabě.

A co běžní Srbové? Ne každý je spokojen s očkovací politikou státu. „Je normální, že se cizí státní příslušníci mohou během epidemie nekontrolovaně pohybovat po naší zemi a nechat se očkovat?“ zeptalo se v tiskové zprávě sdružení zdravotnických pracovníků United against COVID. Celkem má v sobě alespoň jednu očkovací dávku tři miliony Srbů, z toho už přes 1,2 milionu lidí, tedy skoro pětina národa, již má plnou imunitu.