Austrálie letos zaznamenala skutečně „černé“ léto. Lesní požáry, které od července 2019 do března 2020 sužovaly zejména jihovýchod země, sežehly na jedenáct milionů hektarů půdy a vyžádaly si životy desítek lidí.

Podle vědců se v posledních letech zvýšila pravděpodobnost vzniku těchto požárů nejméně o třicet procent, upozornil server Science News. Proč? Hlavní příčinou je nebývale dlouhá a silná vlna veder, se kterou se země potýkala v letech 2019 a 2020.

Pohled z vrtulníku na požáry v Austrálii
Popel, kam se podíváš. Požáry výrazně proměnily život v Sydney

Intenzita australských požárů s sebou přinesla i několik pozoruhodných úkazů. Intenzivní žár vedl k tvorbě obrovských bouřkových mraků nazývaných „pyrocumulonimbus“. Ani jejich vznik ale není pro Austrálii příliš dobrou zprávou. Tyto mraky mají totiž vysoký podíl produktů hoření a mohou je doprovázet i extrémní jevy, jako jsou například tornáda.

Požáry v Austrálii:

Rekordní požáry v Kalifornii

Oranžově zbarvená obloha, poničené domy a celé čtvrti měst zahalené do oblak štiplavého kouře – takové obrazy letos vytvářely požáry i na západě USA. Jejich rozsah lámal letité rekordy. Do poloviny listopadu sežehly plameny v Kalifornii asi 1,7 milionu hektarů půdy. Jedná se o více než dvojnásobek plochy spálené v roce 2018, který byl dosavadním rekordem. Alarmující i celkový počet požárů – úřady jich evidují přes 9200.

Požár v Oregonu
Ohromující rozsah. Západ USA sužují desítky ničivých lesních požárů

Colorado pak letos bojovalo hned se třemi největšími požáry v historii státu, které dohromady sežehly na 219 tisíc hektarů.

Také ve vzniku těchto požárů přitom hraje hlavní roli globální změna klimatu. Ta totiž na jaře vedla k dřívějšímu tání ledu, což mělo za následek extrémně suchou vegetaci v létě. Pak již stačila jen rekordní vlna veder a (nejen) v Kalifornii panovaly ideální podmínky pro šíření ohně.

Kalifornské lesní požáry v roce 2018: 

Rušná hurikánová sezóna

Že bude letošní atlantická hurikánová sezóna (oficiálně 1. červen až 30. listopad) velmi rušná, avizovali vědci již v dubnu. Realita však předčila i jejich očekávání. Předpovědi totiž mluvily až o 25 tropických bouřích (dlouholetý průměr je 12 bouří ročně, pozn. red.), v polovině listopadu však byla evidována již třicátá pojmenovaná bouře. Padl tak rekord z roku 2005.

Záplavy po hurikánu Sally:

Jak upozornil server Scince News, souvislost mezi počtem tropických bouří a změnou klimatu není tak zjevná, jako tomu bylo v případě požárů. Je sice pravdou, že teplejší voda oceánu podporuje tvorbu tropického cyklonu, na vzniku hurikánu se však podílejí i další faktory, a to včetně povětrnostních podmínek. Jasná souvislost ale naopak panuje mezi oteplováním oceánů a zvyšováním intenzity hurikánů či dešťových srážek.