Kapitolou sama pro sebe jsou pak vztahy lidí k majetku, projevující se drobnými krádežemi a vandalstvím. Někdo nám například na hřbitově nedávno urazil rohy od hrobky. A já se ptám, proč lidi ničí i takové věci, vždyť jim ti zemřelí přece nic neudělali. Kde se to v nás lidech bere? Ta lhostejnost, bezohlednost a naprostá neslušnost k blízkým i veřejnému prostoru.

U vztahů k zaměstnavateli se místo loajality v dnešní době objevuje u zaměstnanců spíše závist, až někdy i nenávist. Z mých zkušeností je dnes problém kvalitní zaměstnance, spolehlivé a poctivé vůbec najít. U dnešních zaměstnanců navíc často chybí i vztah k zákazníkům. A ačkoli je tak mizerný přístup personálu k zákazníkům, vadí mi, že většina lidí se neozve a nechá si to líbit. Kdyby tak bylo více těch slušných a statečných, kteří by se dokázali ozvat, být ve svém jednání důslední a jít tak příkladem i ostatním. Nevím, proč se tak bojíme, ale každopádně budeme muset začít nejdříve u sebe.

Jako jednu z příčin všech výše zmiňovaných projevů vidím v násilném porušení řádu a hodnot. Vliv měla válka, ale více dlouhá a prolhaná doba komunismu, kdy šlo žít ve lži a lenosti, která se člověku bohužel navíc vyplácela, kdy se žil život bez šlechetnosti. Příčinu tak vidím v pokřivení hodnot a morálky. Pak po krátké euforii se nic samo neudělalo a pár desítek postkomunistů se dostalo k velkému majetku bez skutečných zásluh a i bez trestu. Za komunistů byl alespoň hrdý dělník, rolník či zemědělec. Dnes se ale z nich velice rychle stala relativně chudá vrstva, která neměla možnost stejného startu ani schopnost části lidí, kteří začali podnikat a zbohatli. V důsledku toho pak mají tito lidé pocit, že byli opakovaně zneužiti, okradeni a že nic nemá cenu. Proto, když nemohou pohodlně žít, tak si chtějí aspoň užít.

Proto berme život jaký je, nezapomínejme na důležitost výchovy a neztrácejme víru, naději a duševní sílu.

Anna Podpěrová, zastupitelka města Hoštky na Litoměřicku, v jehož vedení včetně dřívější role starostky působí více než 20 let.

O projektu: „100 problémů - 100 příležitostí pro Ústecký region" realizuje Ústecká komunitní nadace, která již téměř 20 let podporuje místní neziskový sektor. Jeho smyslem je poskytnout unikátní pohled na stěžejní problémy regionu. Proto zástupci nadace povedou rozhovory se stovkou významných představitelů společenského, kulturního, ekonomického a politického života v okresech Děčín, Litoměřice, Teplice a Ústí n. L.