Zprovoznění restaurace má měsíční skluz, a to kvůli zajištění statiky objektu. Potvrdil to ředitel zahrady Tomáš Kraus. Původní termín byl totiž naplánován už na první červnový den.

Vstup do zrekonstruovaného objektu bude díky speciálnímu výtahu umožněn i pro tělesně postižené. Jelikož restaurace bude mít celoroční provoz, došlo i na stavební úpravy uvnitř zahrady. Restaurace je oddělena od areálu zoo plotem a dvěma turnikety v hodnotě asi 700 tisíc korun.

„Do restaurace tak budou mít přístup nejen návštěvníci zahrady, ale všichni zájemci. Do zoo se pak dostanou pomocí čárového kódu na vstupence jen ti, kteří zaplatí vstupné,“ vysvětlil ředitel Kraus.

Rekonstrukce restaurace, kterou bude provozovat cestovatel a fotograf Petr Slavík, jenž už několik let úzce spolupracuje se zoo, spolyká přibližně 11 milionů korun. Z této částky asi 2,5 milionu korun našetřila ústecká zahrada sama. Zbytek peněz šel z investiční dotace města.

Náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha řekl, že jde v historii zoologické zahrady o první gastronomickou provozovnu s celoročním provozem v areálu zahrady, což je přínos, který ocení hlavně návštěvníci města.

Původně plánovaná částka na rekonstrukci bývalého provozně–technického oddělení byla 9,4 miliony korun.