„Obavy máme, i když se smrtící virus objevil daleko od severu Čech, ta hrozba tady je. Několik let tu chováme kolem tří desítek slepic. Každé dva roky chov zcela obměňujeme. Neumím si představit, že by přišli hygienici s armádou a slípky nám vyhubili,“ řekla včera Helga Noskeová z Habrovic. S manželem Herbertem chová nyní třicet slepic. „Kuřecí maso kupujeme, slípky máme na snášení vajec nebo do polévky,“ vysvětlila habrovická chovatelka drůbeže Noskeová.

Zcela nemyslitelné by bylo vybití chovu i pro chovatele Alexandra Zrzala, který má nyní pětadvacet slepic. „To bych snad ani nepřežil, kdyby přijeli vojáci a začali mi slípky vybíjet. Člověk se o tu havěť stará a nakonec by o ni měl přijít? Stejně si myslím, že je to jen nafouknutá bublina. To už tu před časem jednou bylo. Strhla se hysterie, lidé přestali z obavy z onemocnění kupovat kuřecí, lidi hystericky ohlašovali každého mrtvého ptáka a stejně to vyšumělo do ztracena. Stejně jako před rokem i tentokrát to odezní. Strach z nákazy nemám. Pokud je člověk opatrný a dbá pokynů hygieniků, nemělo by se nic stát,“ domnívá se ústecký chovatel.

Podle krajského veterináře Petra Pilouse platí mimořádná veterinární ochranná opatření kvůli výskytu ptačí chřipky od včerejška, a to na celém území České republiky. „V první vlně tohoto veterinárního opatření jde hlavně o podnikatelské chovy drůbeže. Ta už nesmí být ve volných výbězích. Zakázány jsou také trhy a výstavy drůbeže a ptáků. Zpřísněná pravidla budou rovněž pro chovatele holubů,“ vysvětlil krajský veterinář Pilous.

Podnikatelé v celé republice tak podle veterinářů budou muset drůbež zavřít pod střechu bezodkladně, a to nejpozději do soboty. Jejich povinností bude dále přijmout opatření proti zavlečení ptačí chřipky do chovu, sledovat zdravotní stav zvířat a hlásit podezřelé příznaky.

„Tato veterinární opatření se zatím netýkají drobných chovatelů drůbeže, přesto i jim doporučujeme zvýšenou opatrnost a pokud možno, aby svůj chov raději zavřeli do kurníků a pravidelně kontrolovali vodu a krmivo. Rovněž by chovatelé měli dbát na hygienu a k drůbeži vstupovat s rukavicemi a přezouvat se,“ vysvětlil krajský veterinář Petr Pilous.

Prodejci potravin na Ústecku ale zatím odliv zákazníků nezaznamenali, kuřecí maso se podle nich stále dobře prodává stejně jako vajíčka.