Lidem se zvyšující ceny nelíbí. „Zdražovat se bude pořád a všechno, aniž by ke zdražování byl důvod,“ řekla Ústečanka Romana Krajmerová.

Mistr krásnobřezenské pekárny Inpeko Jan Ličko řekl, že zdražení je nevyhnutelné. „Pokud letí nahoru ceny surovin, výroby a dopravy, musí se zvýšit také hotový produkt.“ Spotřebitelé si myslí, že zdražování o 20 procent je moc razantní. Pekárny se ale shodují v tom, že by bylo třeba zdražit minimálně ještě jednou tolik. „Musíme modernizovat pekárny, vybavení i vozové parky,“ řekl mistr pekárny Jan Ličko.

Generální ředitel Inpeka Miroslav Kubín řekl, že zdražení mělo přijít mnohem dříve.

„Nyní se o něm musí ještě jednat se spotřebiteli. Je až nenormální, jak je v České republice cena pečiva nízká. Všude v Evropě jsou ceny pečiva značně vyšší. Vyrovnané jsou ceny nafty a dalších produktů, tak proč ne pečiva,“ řekl.

Jednatel chabařovické pekárny Vít Rýznar dodal, že i on zdražovat bude. „Je to nutné zdražit pečivo. Nikdo však doposud neví, o kolik se cena pečiva zvedne. Zatím máme zásoby mouky za původní cenu,“ uvedl Rýznar

Podle Ústečanky Hany Svačinové je ale zdražení neodvratné. „Chléb byl odjakživa jídlem chudých, ale pokud půjdou ceny stále nahoru, bude dříve nebo později svátečním pokrmem.“

Na zdražování má také velký vliv špatná zima a málo vláhy. Následkem toho je velice malá úroda. „K tomu přispívá také zvyšování cen energie. Méně zboží, menší konkurence a vyšší poptávka. Kvůli těmto podnětům se stále zdražuje,“ řekl Ústečan Stanislav Cíneček.