Ústí nad Labem - Ačkoliv se již okresní primárky proběhly, není definitivně rozhodnuto. Výrazné překvapení ovšem nikdo neočekává. Před konferencí jsme na toto téma položili několik otázek předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi.

Proč ODS ve volbách na Ústecku neustále válcuje ČSSD?
V minulých volbách se nám moc nedařilo. Sociální demokracie byla vládní stranou a krajské volby přišly uprostřed volebního období, což pro nás nebylo výhodné. Naši voliči také nikdy nepovažovali krajské a senátní volby za tak důležité. Dnes chce podle průzkumů jít volit jen třetina voličů, ale polovina z ní jsou voliči ČSSD. Naše předvolební kampaň bude zaměřena také na to, jak k urnám dostat co nejvíc příznivců sociální demokracie.

Kdo se tedy objeví na čelních místech kandidátky ČSSD?
Nechci do výběru kandidátů mluvit, ale hovoří se o Jaroslavu Foldynovi, je nominován jako lídr kandidátky, dále Jana Vaňhová, náměstkyně primátora v Chomutově, Pavel Kouda, radní Ústeckého kraje, Petr Benda, bývalý náměstek primátora Teplic, Arno Fišera, náměstek primátora Ústí nad Labem. To jsou již zkušení komunální politici.

Jaroslav Foldyna je někdy umlčován, jindy využíván jako jedna z tváří ČSSD. Jak to vidíte vy?
Nikdy se moc neohlížím. Mě spíš zajímá, co bude. Pan Foldyna je jedním z mála sociálních demokratů, který má na severu Čech vysokou popularitu, kolem 40 procent.

Kolik má Petr Benda?
Okolo 30 procent. I ostatní funkcionáři mají slušnou popularitu, ale ne takovou jako pan Foldyna. Myslím, že je to dobrá sestava. Pokud budou táhnout za jeden provaz, budou mít solidní program a půjdou mezi lidi, tak se domnívám, že můžou vyhrát volby.