„Na běhání po úřadech jsem si už zvykla, ale kde se má člověk v centru najíst? Cpát se pořád hamburgery a gyrosem člověku zdraví nepřidá,“ poukázala Ústečanka Iveta Petrů.

„Vždyť tady snad není žádný pořádný bufet. Ani Slovanka nemá tak velký výběr a za stovku denně v restauraci to zas bude moc drahé pro moji peněženku.“

Jídelnu v prostorech magistrátu provozuje Karel Tácha. Jeho zástupcem je Jiří Drozd. Ten také uvedl, že zatím je o vypovězení nájemní smlouvy nikdo neinformoval. „Jen nám naši zákazníci přinesli ukázat článek z Ústeckého deníku,“ vysvětlil. „Říkají, že by to byla škoda a že klidně podepíší a založí petici, abychom zde mohli zůstat.“

Pokud by jídelnu museli zrušit, o práci přijde asi deset lidí. „My tu zůstat chceme, máme smlouvu na dobu neurčitou, ale s krátkou výpovědní lhůtou.“
Jídelna je tu od dob krajského národního výboru. Tácha s Drozdem ji provozují asi deset let.

Pravidelně ji navštěvuje asi 500 strávníků každý den, většinou penzisté, zaměstnanci MHD a magistrátu, ale i bankovní úředníci. Hlavní jídlo s polévkou i nápojem tu stojí zhruba 55 korun, což je nejlevnější v centru města.

„Jinak podobné zprávy o našem zrušení už tu jsou asi 3 až 4 roky. Žádné jednání s magistrátem nechystáme, čekáme, jestli ten s něčím přijde,“ pokračoval Drozd s tím, že po nedávném otevření nové jídelny ve Zdaru první dva dny zaznamenali úbytek zákazníků asi o 50 lidí, pak se to ale vrátilo.

close zoom_in „Každopádně už sondujeme terén, kam bychom se případně mohli přesunout. Naší prioritou je zůstat zde, i kdybychom se měli domluvit na zmenšení prostor,“ dodal Drozd závěrem.

Náměstek primátora Jan Řeřicha k tomu uvedl, že v prostorách jídelny chtějí vybudovat modernější zázemí pro styk s občany. To by mělo navazovat na nové atrium.

„Tak, aby klient, který dnes na úřad přijde, měl možnost si tu vyřídit více záležitostí na jednom místě,“ popsal záměry magistrátu náměstek ústeckého primátora Řeřicha. Tedy by to mělo znamenat větší „uživatelský komfort“.

Například tu vyřídí nový občanský průkaz, cestovní pas či řidičský průkaz. Kromě toho bude také možné dát si zde i kávu.

Prostor by měl být podle Řeřichy propojen i s atriem, tedy bude možné čekat venku, kde bude více zeleně i lavičky. Mají tu také být tabule s pořadovými čísly. „Účelem je, aby toto místo bylo pro občany bylo přívětivější a jednodušší.“

Rekonstrukce se uskuteční ve dvou etapách. Jedna část se týká budovy, jako například vybudování bezbariérového přístupu a výtahů, zlepšení sociálních zařízení a prostor jídelny samotný.

Druhá samostatná část se týká řešení atria. „O konečných datech ještě není rozhodnuto, tedy ani o výpovědi z nájmu jídelny,“ dodal závěrem Jan Řeřicha.