Důvodem je chystaná rekonstrukce restaurace na hotel s pivovarem. Potvrdil to Martin Prachař, jednatel pražské firmy Trade Finance, která je vlastníkem objektu.
Rekonstrukce zahrnuje stavební úpravy, dostavbu a nástavbu stávajícího objektu. Ten bude zmodernizován a zvětšen směrem do dvorní části a také zvýšen o jedno patro.
Historický ráz budovy autor návrhu stavby architekt Roman Prachař zachoval. Navržená světle krémová fasáda je retro klasicistního měšťanského domu z 19. a s dozvukem z přelomu 20. století, kterých bylo v centru Ústí před válkou naprostá většina. Zůstanou malá okna a nezmění se ani tvar střechy.
„Jsme s bratrem rodilí Ústečáci, máme k tomuto městu vztah a chceme vytvořit něco, co mu prospěje, ne uškodí,“ řekl k tomu Martin Prachař.
VIZUALIZACE PROJEKTU:
Restaurační provoz v přízemních prostorách objektu plánuje investor rozšířit o vybavení minipivovarem, pivo se bude vařit přímo tady. Dosud v Ústí ani v okolních městech nic takového není.
Do restaurace s kapacitou 200 osob dále instaluje nové gastronomické zařízení. A v dalších dvou patrech i v podkroví vybuduje jedno a dvoulůžkové pokoje pro 27 hostů. Pro parkování chce využít prostor naproti objektu, o pronájmu pozemku už jedná s městem.
S rekonstrukcí hodlá firma začít o prázdninách. „Bude trvat zhruba rok,“ sdělil Vladislav Kašper z projektantské firmy IDP. Nové zařízení ponese název Pivovar hotel Na Rychtě.
Vedení města Ústí proti přeměně Rychty nic nemá. „Oceňuji citlivý přístup investora k přestavbě. A také vítám, že v centru přibude ubytovací kapacita. Bude to pro Ústí určitě přínos,“ uvedl primátor města Jan Kubata.
Také městskému zastupiteli Jaroslavu Kubínovi se uvedené plány zamlouvají. „Nechtějí z toho udělat žádný paskvil. Návrh se mi líbí. Škoda, že tak nepostupují i další investoři,“ řekl.
Podobného mínění je Ústečan Milan Kratochvíl, který si prohlížel vizualizaci nové stavby za oknem restaurace. „Taková se sem hodí. Narozdíl od vedlejšího betonového kolosu Forum,“ poznamenal.
Ústecký patriot Karel Punčochář připomněl historii Rychty, po Šenkovně druhé nejstarší hospody v centru Ústí. „Po roce 1850 zde byl prodej vína, od 70. let 19. století plzeňská pivnice „Mader-Schenke“ (U Mádrů), v 50. letech minulého století fungovala v poledne jako závodní jídelna a po roce 1970 byla velice oblíbena jako Mikulovská vinárna,“ uvedl.