Dříve 3 kozy, nyní 120

Zdejší rodinná farma vznikla v roce 2002. V té době její stádo sestávalo ze tří koz. V současné době zde mají 120 koz a přes 200 ovcí. Kromě toho rodina obhospodařuje padesát hektarů polí a pastvin. Od počátku je zaměřena na bioprodukci, tedy na chov a výrobu v ekologicky šetrném režimu.

„Zájem o mléčné výrobky v biokvalitě rozhodně narůstá. V poslední době lidé začínají vyhledávat české kvalitní potraviny. Pokud bychom měli více koz a ovcí, rozhodně bychom prodali i větší produkci. Stádo však již příliš rozšiřovat nehodláme. Chceme jít spíše cestou kvality, což se nám daří,“ říká Jakub Laušman, který farmu společně s manželkou vlastní.

Cena Pečeť Přemysla Oráče

Upozorňuje na to, že jeden z jejich výrobků, zrající sýr ementálského typu „Držovický Okáč“, právě získal potravinářskou cenu Pečeť Přemysla Oráče na výstavě Zahrada Čech.

close zoom_in Farma spustila výrobu sýrů na jaře letošního roku. Od začátku má na trhu 27 výrobků, od sýrů, přes kefíry, jogurty až po brynzu. Farma ve své mlékárně a sýrárně nezpracovává jen vlastní produkci.

„Nakupujeme kravské biomléko od chovatelů z okolí a to dále zpracováváme. Je to také kvůli tomu, abychom nemuseli přes zimu zastavit výrobu, protože produkce ovčího a kozího mléka je sezónní záležitost,“ vysvětluje Jakub Laušman.

Zdejší sýrař Tomáš Oldřich vyzdvihuje jednu místní specialitu. „Vyrábíme jogurt z ovčího mléka. Je to to nejkvalitnější, co vůbec může být. V republice je to velká rarita,“ říká sýrař.

Farma je v současné době na konci přechodného období, které je nutné pro získání bio certifikátu. „Značkou bio budeme moci naše výrobky opatřovat od ledna 2010, i když v této kvalitě jsou již dva roky,“ vysvětluje farmář. S výrobky držovické farmy je možné setkat se ve specializovaných obchodech s biopotravinami.

„Zavážíme nejen Litoměřice, ale hlavně Prahu, Ústí nad Labem, Teplice a Děčín. Postupně bychom chtěli proniknout také na trh jižní Moravy,“ říká Jana Laušmanová.