Čtvrteční menu Ústeckého deníku připravoval kuchařka Martina Hiřičová. Podle jejích ho slov jde o dobrý recept na chutné jídlo.

„Musím recept ohodnotit jako velmi povedený. Guláše jsou typické pro českou kuchyni. Nic bych receptu nevytkla. Myslím si, že dnes bude menu Ústeckého deníku horkým favoritem mezi hosty,“ řekla Hiřičová.

Příprava poledního menu Ústeckého deníku trvala kuchařskému týmu restaurace Zlatopramen Sport – Pub zhruba hodinu. Jako příloha se podávaly těstoviny a houskový knedlík.

Menu Ústeckého deníku si dalo v restauraci k obědu celkem patnáct strávníků a pětatřicet porcí šlo na rozvoz. To znaméná, že se prodalo všech padesát uvařených porcí.

Restaurace Sport – Pub společně s Deníkem si pro vítězku připravily odměnu šek v hodnotě tři sta korun na konzumaci přímo v restauraci. Vyzvednout si ho může v redakci Ústeckého deníku v Klíšské ulici.

Hlasujte vpravo v anketě, který recept budeme vařit v restauraci Zlatopramen Sport – Pub příští týden!
VÍTĚZNÝ RECEPT HLASOVALI JSTE ZDE

Guláš bez míchání

Suroviny:
1 kg vepř. masa - nejlepší je z plecka, 3 větší cibule, 5 stroužků česneku, 2 čaj. lž. gulášového koření (může být i kari), 3 čaj. lžičky sladké ml. papriky, 3 polévkové lž. bramborového škrobu, sůl, pepř, 2 masoxy , feferonka, 0,75-1 l vody

Postup: Maso a cibuli nakrájet, smíchat ostatní suroviny, pořádně promíchat, masoxy rozpustíme v malém hrníčku a dolijeme do 1 l vody, dát vše do pekáče, lépe do simaxové misky, přikrýt alobalem a péct na 250 st. asi 1,5 hodiny. Nedolévat vodu, nemíchat, nesundavat alobal.

Příloha: Výborné s chlebem, těstovinami, rýží, knedlíkem.

Eva Drobná
Jak vám chutnal recept Deníku?

V restauraci Zlatopramen Sport – Pub se vařilo jako každý čvrtek vítězné menu čtenářů Ústeckého deníku. Strávníků jsme se zeptali, jak jim čtenářský recept chutnal.

Vít Pavlů
Mám rád guláše. Je to chutné, jen by to mohlo být na mé gusto trochu pikantnější.

Jana Tošovská
Menu Ústeckého deníku jsem si objednala, protože už jsem dlouho guláš neměla. Když jsem viděla, že je zařazený v poledním menu, dostala jsem docela chuť. Guláši nic nechybí. Můžu všem recept doporučit.

Stanislav Holešovský
Z Ústeckého deníku si pravidelně vystříhávám recepty. Na guláš jsem si nejdříve zašel do Sport – Pubu, než ho budu vařit doma. Zajímalo mě, jak to bude chutnat. To se vážně nemusí míchat? Je to dobré, už mám další nápad, co si udělám doma k obědu.

SOUTĚŽNÍ RECEPTY!

Kotleta od paní Škvárové

Suroviny:
4 kotlety bez kosti, 8 dkg šunkového salámu, 4 dkg tuku, 6 dkg kořenové zeleniny, 1 cibule, 2 sladkokyselé okurky, 3 lžíce zakysané smetany, 1/2 citronové šťávy, 4 kuličky nového koření, 20 kuliček pepře, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl, pepř.

Postup: Kotlety naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme. Po obou stranách opečeme spolu s uzeninou a na plátky nakrájenou okurkou. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, zeleninu pokrájenou na tenká kolečka, koření, zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky a společně 2 – 3 minuty prudce osmahneme.

Přidáme citronovou šťávu, podlijeme vývarem s 1/2 kostky masoxu, přidáme hořčici. Dusíme 30 minut v papiňáku. Poté přidáme zakysanou smetanu a ještě 4 – 6 minut povaříme. Maso vyjmeme, omáčku procedíme, dochutíme solí, citronovou šťávou, přidáme trochu nakrájených okurek a vše ještě 4 minuty povaříme. Můžeme dochutit trochou cukru.

Příloha: Brambory, rýže, knedlík.

Dagmar Škvárová
Hovězí na houbách

Suroviny:
4 plátky hovězího zadního, sůl, pepř, olej nebo sádlo, 1 velká cibule, sladká paprika, vývar z masa nebo z masoxu, 250 g čerstvých nebo mražených hub, 1/4 l kysané smetany, trošku hladké mouky.

Postup: Plátky po obvodu nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a prudce opečeme na tuku. Vyjmeme a do tuku po mase přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do růžova.

Zaprášíme paprikou, přilijeme trochu vývaru, provaříme a přidáme zpět opečené plátky masa a dusíme za občasného podlévání vývarem témeř do měkka. Potom přidáme na plátky nakrájemé houby a dusíme, až je maso i houby měkké. Nakonec zalijeme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky a ještě několik minut povaříme.

Příloha: Těstoviny nebo knedlík.

Jana Drozdová
Kuřecí kousky v těstíčku

Suroviny: 400 g kuřecích prsíček, sůl, olej na smažení

Těstíčko: 1 vejce, 50 ml bílého vína, 80 g hladké mouky, 80 g strouhaného sýra, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky sladké papriky

Dresink:100 g bílého jogurtu, 100 g majonézy Light, mletý bílý pepř, sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sekané pažitky

Postup: Maso nakrájíme na cca 1,5 cm široké a 5 cm dlouhé nudličky, osolíme. Vejce rozšleháme s vínem, zašleháme mouku, sýr a nakonec oba druhy papriky a sůl. Vznikne husté, hladké těstíčko. Kousky kuřete namáčíme v těstíčku a ihned je smažíme ve větším množství rozpáleného oleje tak, aby kousky byly potopené. Smažíme zhruba 3-4 minuty. Podáváme s jogurtovým dresinkem.

Příloha: Hranolky, opečený brambor.

Monika Rohrbacherová