V hlasování na webu Ústeckého deníku získal od čtenářů nejvíce hlasů. Na šťastnou vítězku čeká v redakci Ústeckého deníku tří set korunový šek na konzumaci v restauraci Sportpub na zimním stadionu, která je partnerem soutěže.

Jako každý čtvrtek byl recept zařazen do poledního menu restaurace, která patří k jedné z nejvyhledávanějších v Ústí.
Menu Ústeckého deníku připravovala kuchařka Martina Hiřičová.

„Babiččině sekané bych nic nevytkla. Voní pěkně a je chutná ,“ dodala Hiřičová. Menu Ústeckého deníku si dalo v restauraci k obědu celkem třicet strávníků a dvacetjídel šlo na rozvoz.

Jak vám chutnal čtenářský recept?

Soňa Herynková
Na menu Ústeckého deníku jsem si do restaurace vyloženě přišla. Recept si z novin vystřihnu a v sobotu ho udělám rodině.

Josef Pilný
Sekanou doma děláme. Je dobré ji vylepšit. Kurčička z anglické slaniny dodá sekané výbornou chuť.

Co budeme vařit příště? HLASUJTE:

Biftek z kapra
Suroviny:
800 g kapřích filetů, 120 g slaniny, sůl, kmín (drcený), pepřové či steakové koření, olej na pečení, alobal
Postup: kapří filety naporcujeme na stejně široké proužky (šířka proužku = výška bifteku). Porce masa osolíme a okořeníme a následně stočíme tak, že je postavíme na bok a jeden k druhému stlačíme. Kůži přitom vždy stáčíme tak, aby tvořila obloučky, kolem nichž je maso kapra, čili aby byla uvnitř.
Když z proužků kapra vytvoříme biftek, obtočíme ho plátky slaniny. Poté si z alobalu připravíme proužek stejně vysoký jako biftek a tímto složeným páskem dílo ovážeme a následně oba konce stočíme pevně k sobě.
Biftek pečeme na rozpálené pánvi z obou stran. Lze využít i grilovací desku či kontaktní gril. Při pečení se proužky masa spečou k sobě. Alobal odstraníme až po přendání bifteku na talíř.
Příloha: brambory, hranolky.
Jana Spěváková

Hovězí závitky
Suroviny:
Noky: měkký tvaroh 250 g, 1 vejce, špetka soli, 2 lžíce olivového oleje, hrubá mouka cca 4 lžíce.
Omáčka: 250 g mrazeného sekaného špenátu, 1-2 stroužky česneku, 1/4 kostky masoxu, 150 g nivy, 300 ml šlehačky, 1/2 lžičky oregána, mléko dle potřeby
Postup : z tvarohu slijeme přebytečnou vodu a smícháme s ostatními přísadami, mouku přidáváme opatrně po lžících za pilného hnětení, správně husté těsto lze tvarovat prsty a drží tvar. Trpělivější tvarují malé knedlíčky o průměru cca 2-3 cm, línější vyválejí válečky o tloušťce 2 cm a krájíme je po cca 1 cm nožem, poté vložíme do osolené vroucí vody o objemu min. 2 l a vaříme za občasného míchání cca 8 minut. Hotové nočky plavou.
Na rozmrazený špenát nadrobíme masox a mícháme na středním ohni do vyvaření přebytečné vody, pak zalijeme šlehačkou, do které jsme předtím nastrouhali nivu. Přidáme česnek a povaříme do rozpuštění nivy. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme mlékem, po ukončení varu dáme oregáno.
Omáčku nalijeme na nočky a můžeme podávat, milovníci masa mohou do omáčky přidat osolená, opepřená a osmahnutá kuřecí prsa nakrájená na kostky.
Martina Bílská

Houbová svíčková
Suroviny:
čerstvé nebo sušené houby, cibule, olej, sůl, mrkev, petržel, celer, nové koření, celý pepř, bobkový list, smetana, cukr, hladká mouka (vaříme od oka, proto se neuvádí množství)
Postup: sušené houby namočíme do vody, přidáme sůl a kmín a uvaříme doměkka. Cibuli orestujeme na oleji dozĺatova, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a restujeme do zlatohněda, přidáme asi 1 lžíci cukru a necháme trochu zkaramelizovat. Zalijeme vodou, přidáme koření, sůl a vaříme, až je zelenina měkká. Pak přidáme smetanu smíchanou s trochou mouky a vaříme 10 minut. Nakonec přidáme slité houby a dochutíme. Omáčku nemixujeme, jen vybereme koření. Houby zcela nahradí maso.
Příloha: Podáváme s houskovým knedlíkem.
Petra Norková