Pivo bude k dostání pouze zítra! Ačkoliv je složení tajné, prozradil Petr Hauskrecht, vrchní sládek a manažer pivovaru, že unikátní červené barvy pivovar dosáhl příměsí různých bylin.
„Byliny jsme si objednali každou zvlášť. I když prozradím, že jednou z bylinných přísad je červenoplodý jalovec, je potřeba vědět, ze které země pochází,“ hovořil o jedné z velmi utajovaných ingrediencí s tím, že byliny kupují na třech kontinentech.
Pro inspiraci na svatojanské pivo si pivovarníci došli až do pohanského starověku, kdy Keltové vařili speciální pivo na letní slunovrat a také za dnes už nevyráběným pivem Červený Drak.
„V den letní rovnodennosti, 21. června, musely keltské ženy vařit bylinné pivo, aby kmen měl zdravé potomky,“ líčil sládek. Ženy musely být polonahé a vnadné. „Vnadné ženy nám s vařením pomohly, ale svléci se nechtěly,“ usmíval se sládek.
Svatojanské pivo kvasilo v otevřených kádích po 8 dní a dozrávalo při teplotě 2 stupňů dalších 60 dní. „Cenu v restauracích si stanoví sami prodejci, bude mezi 25 až 30 korun a celá várka už je prodaná,“ uvedl obchodní manažer Heinekenu Jiří Daněk.