Čtvrteční menu Ústeckého deníku připravovala kuchařka Martina Hiřičová spolu s kuchařským týmem restaurace Sport Pub Zlatopramen, se kterou pravidelně ve čtvrtek čtenáři Ústeckého deníku vaří.
„Rizoto je v české kuchyni docela oblíbeným jídlem. Hlavně v těchto letních dnech. Recept od čtenářky Evy Součkové jsme vylepšili krůtím masem. I přesto, že původně bylo špenátové rizoto bezmasé, hodnotím recept jako velmi zdařilý,“ doplnila kuchařka Martina Hiřičová.
Příprava poledního menu čtenářky Ústeckého deníku trvala kuchařskému týmu restaurace Sport Pub Zlatopramen hodinu a půl a prodalo se během oběda všech připravených pětatřicet porcí.
Sedmnáct porcí si objednali návštěvníci přímo v restauraci a osmnáct jídel šlo na rozvoz, kterým se Sport Pub Zlatopramen také zabývá.
Vítězka za recept získává šek na tři sta korun na konzumaci přímo v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu. Vyzvednout si ho může po telefonní domluvě na čísle 475 246 828 přímo v redakci v Klíšské ulici, každý všední den.
Jak Vám chutnalo menu Deníku?
Jana Kovaříková
Na špenátové rizoto jsem si do Sport Pubu přímo došla. Doma si ho často děláme. Špenát dá rýži oproti běžnému rizotu jinou chuť. I to krůtí maso se k tomu výborně hodí.
František Kopecký
Na zimák chodíme na oběd pravidelně. Ani nevím, že jsem si objednal menu Ústeckého deníku. Na rizoto jsem měl vyloženě chuť a špenát mám rád. Je to dobré, kuchař zaslouží určitě pochvalu.
Hana Poláková
Musím říci, že je to dost chutné. Špenátové rizoto mě v jídelním lístku zaujalo. Vystřihnu si recept z novin a udělám ho doma manželovi a dětem. Je to opravdu dobré.
O VÍTĚZNÝ RECEPT: Špenátové rizoto jste hlasovali zde
HLASUJTE O TEN NEJ, KTERÝ BUDEME VAŘIT PŘÍŠTĚ!
Suroviny: kuřecí prsa, slunečnicový olej, sójová omáčka, worchestrová omáčka, vegeta, prolisovaný česnek, oregano, bazalka, provensálské koření, mletý černý pepř, šlehačka.
Postup přípravy: Ze všech přísad kromě šlehačky si připravíme marinádu. Poté přidáme kuřecí maso pokrájené na nudličky. Maso má být ponořené v marinádě a necháme ho odležet v chladničce. Odleželé maso na pánvi podusíme do měkka, potom ho zalejeme šlehačkou a krátce převaříme.
Příloha: Rýže, hranolky.
Alena Brabcová
Suroviny: salátová okurka, vepřová šunka, rajčata, balkánský sýr, zálivka Šopská sypká, olivy, olivový olej a voda na přípravu zálivky.
Postup: Zeleninu, šunku i sýr nakrájíme na kostičky. Vše smícháme a zalijeme zálivkou připravenou podle návodu na obalu. Poté necháme pořádně vychladit v ledničce.
Podáváme nejlépe s celozrnným pečivem.
Josef Tuček
Suroviny: vepřové kotlety, slanina, kysané zelí v sáčku, jablko, cibule, bílé víno, 3 druhy klobás– ostravská, čabajka, uzená, sůl, pepř, kmín, jalovec.
Postup : Na dno pekáčku dáme na plátky pokrájenou slaninu, a pak už „vrstvíme“ - kysané zelí, na něj cibuli a jablko (oloupané) nakrájené na kolečka a zalijeme bílým vínem.
Další vrstvu tvoří klobásy nakrájené také na kolečka, na ně kotlety (naklepané) a nakonec sůl, pepř, kmín, jalovec. Pečeme přikryté asi při 180 °C , až když jsou kotlety skoro měkké, odkryjeme, kotlety otočíme a dopečeme.
Příloha: chleba, brambory nebo hranolky.
Jiřina Kasalová