VÍTĚZNÝ RECEPT:

Zapečené kuře v bramborách s fazolkami

Suroviny: 4 kuřecí stehna, 2 velké cibule, 1 pytlík mražených sekaných fazolových lusků, brambory, sůl, 1 masox.

Postup: Kuřecí stehna osolíme a dáme na dno pekáčku. Na ně vrstvíme oloupané a na plátky nakrájené brambory spolu s fazolkami, solíme podle chuti. Masox rozmícháme v půlce hrníčku horké vody a pekáč tím zalijeme. Dáme péci při 200 stupních na 45 minut, dokud brambory na vrchu nezrůžoví. Zespodu vyndáme kuřecí stehna, dáme je na vrch pekáčku a pečeme vše dalších 30 minut, dokud nemají stehna kůrčičku. Servírujeme vše dohromady. Zapékáme 5 minut.

Lucie Brynychová

„Je to výborné. Miluji fazolky. Recept Ústeckého deníku mě v poledním menu zaujal,“ řekla Tereza Nováková, která si na menu Ústeckého deníku pochutnala.

Chválou nešetřili ani ostatní návštěvníci, kteří si menu Ústeckého deníku k obědu objednali.

„Je to chutné. Původně jsem si chtěl dát něco jiného, ale nakonec jsem se rozhodl zkusit menu Ústeckého deníku,“ pochvaloval si Pavel Brázda.
Zpočátku otevírací doby však o menu Ústeckého deníku tak velký zájem nebyl.

„Mysleli jsme si, že Zapečené brambory s kuřetem moc dnes lákat návštěvníky nebudou. Za první hodinu si zmíněné jídlo dali jen dva hosté. Během obědů si však menu čtenářky začali návštěvníci objednávat stále častěji,“ komentovala prodejnost servírka Veronika Pajerová.

Čtenáři Ústeckého deníku vaří vždy svůj oblíbený recept s profesionály v kulinářském umění v restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu. Vždy se každý týden utkají tři čtenáři se svým receptem v internetové anketě o prvenství. Vítězný recept poté připraví kuchaři a menu se podává v rámci poledního jídelního lístku.

Vítězkou posledního kola se stala Lucie Brynychová s receptem na Zapečené kuře v bramborách s fazolkami. Podle vítězného receptu připravovala polední menu Ústeckého deníku kuchařka Martina Hiřičová.

„Musím recept hodnotit jako zdařilý. Na vylepšení můžeme zalít brambory šlehačkou nebo jednotlivé vrstvy proložit slaninou,“ řekla k receptu kuchařka Martina Hiřičová.

VYBERTE NEJLEPŠÍ RECEPT A DEJTE MU SVŮJ HLAS!

Luhačovická lázeňská kapsa

Suroviny:4 větší brambory, hladká mouka, 4 vejce, sůl, majoránka, sušený česnek, 400g vepřového masa, mražená zelenina čínská směs, sůl, kari, worchester, klasik, 1 žloutek, 1 cibule.

Postup: Maso nakrájíme na nudličky a ochutíme solí, kari, worchesterem a klasikem. Přidáme žloutek a na kolečka nakrájenou cibuli. Vše řádně promícháme a necháme chvilku uležet. Poté maso dáme na pánev s rozehřátým olejem a smažíme po obou stranách. V půlce smažení přidáme zeleninu.

Brambory nastrouháme, přidáme vejce a dle potřeby mouku. Ochutíme solí, majoránkou a česnekem. Z připravené směsi pak tvoříme bramboráky. Předem připravené maso ještě trochu ohřejeme a vkládáme na polovinu hotového bramboráku. Celé dílo pak přikryjeme druhou polovinou bramboráku.

Lenka Petránková
Jablková játra
Suroviny: 400g vepřových jater, 4 střední jablka, olej, 3 lžíce másla, 3 lžíce bílého vína, hladká mouka, sůl a pepř.

Postup: Jablka omyjeme, oloupeme a bez jádřinců nakrájíme na menší plátky. Osmahneme je na másle. Játra nakrájíme na plátky, opepříme a posypeme moukou na jedné straně. Játra pak po obou stranách osmahneme na oleji. Přidáme opečená jablka a chvilku podusíme. Nakonec přilijeme víno a ještě chvilku dusíme. Před koncem vaření játra osolíme.

Příloha: Různě upravené brambory nebo pečivo.

Petra Drobrovolná
Hovězí na víně
Suroviny
: 1 velká cibule, 0,5 kg hovězího masa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 1 mrkev, 350 ml červeného vína.

Postup: do hrnce dáme olej a cibuli, kterou nakrájíme nadrobno. Cibuli lehce osmahneme, ale ne do hněda. Pak přidáme hovězí maso nakrájené na kostky. Mícháme tak dlouho, dokud maso nepustí šťávu a osmahneme po obou stranách. Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, lžíci rajského protlaku a vše zalijeme červeným vínem. Plamen dáme na minimum a necháme dusit asi 2-2,5 hodiny. Nakonec odkryjeme víko a ještě deset minut vaříme na prudkém ohni tak, aby omáčka zhoustla.

Příloha:
brambory.

Jana Ouzká