„Musím říci, že jde o typický domácí recept, kdy domácí kuchaři zkouší svou fantazii,“ řekl k receptu čtenářky Ječmen.
Ale ani on nezůstal se svou kuchařskou fantazií pozadu.

„Vepřové po kremžsku bych vylepšil smetanou a bílým vínem,“ dodal.

Příprava poledního menu Ústeckého deníku mu zabrala hodinu a čtvrt. Jako přílohu zvolil hranolky.

„Jako přílohu pro dnešní čtenářské menu jsem zvolil hranolky. Přišly mi nejvhodnější. Kdo má rád krokety, může si udělat krokety,“ řekl k příloze šéfkuchař Martin Česnohlídek.

V poledním jídelním lístku návštěvníky restaurace Sport Pub Zlatopramen menu Ústeckého deníku natolik zaujalo, že se během obědů prodalo všech osmdesát připravovaných porcí. Jen na rozvoz, kterým se restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu také zabývá, si objednalo Vepřové po kremžsku pětatřicet zákazníků.

„Je to dobré, ničím bych recept nevylepšila. Sama ráda doma vařím a hodnotím Vepřové po kremžsku jako povedené a chutné jídlo. Recept si vezmu z novin a udělám si to doma,“ uvedla po obědě Kateřina Hoszová.

Nebyla sama, koho menu Ústeckého deníku v poledním jídelním lístku zaujalo. Dalším hostem, který si zašel do restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu, byl Vít Lesák.

„Je to chutné. Vepřové po kremžsku jsem ještě nejedl. Zaujalo mě to,“ dodal Lesák.
„Je to chutné. Koupím noviny a řeknu přítelkyni, že to můžeme doma zkusit uvařit k obědu,“ nešetřil chválou další z návštěvníků Petr Drozda.
Zájem o čtenářské menu Ústeckého deníku během obědů potvrdil sám provozní Jiří Česnohlídek.

„Od doby, kdy vaříme se čtenáři Ústeckého deníku, museli jsme výrazně zvýšit během obědů počet připravovaných porcí. Do restaurace chodí na menu Ústeckého deníku pořád více a více návštěvníků. Při rozvozu, kterým se také zabýváme, jsou menu od čtenářů také často žádaná. Domácí jídla opravdu táhnou,“ řekl provozní Jiří Česnohlídek.

O VÍTĚZNÝ RECEPT JSTE HLASOVALI ZDE

Vepřové kotlety s omáčkou

Suroviny: 4 vepřové kotletky, 1 balení zeleninového leča, 1 cibule, 8 stroužků česneku, 5 lžic oleje, 5 lžic rajského protlaku nebo kečupu, 20 dkg strouhaného sýra, sůl, pepř

Postup: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme opepřené a osolené kotletky a orestujeme z obou stran. Maso dáme stranou a do výsmahu přidáme rajský protlak, zeleninové lečo, drcený česnek a vše mírně povaříme asi 5 minut. Dle chuti dokořeníme. Pak si připravíme na troše oleje topinky, které potřeme česnekem. Maso s omáčkou znovu prohřejeme. Topinku přelijeme omáčkou, položíme kotletu a posypeme strouhaným sýrem.

Jana Bečvářová
Hermelínová tátova prsa

Suroviny: 4 kuřecí prsa, 250 ml smetany ke šlehání, 50 ml mléka, 1 hermelín, sůl, koření na kuře.

Postup: kuřecí prsa omyjeme a mírně naklepeme. Osolíme a okořeníme dle chuti. Takto omytá prsa vložíme do zapékací mísy. Hermelín nakrájíme na malé kousky a posypeme jím maso, smetanu smícháme s mlékem a polijeme tím maso a hermelín v míse. Zapékáme zakryté asi půl hodiny a na posledních 15 minut odkryjeme. Pečeme při 200°C.

Příloha: brambor.

Mojmír Sochor
Chlupaté bramboráky

Suroviny: 4 velké brambory, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 3 lžíce mléka, 3 lžíce hladké mouky, 4 lžíce kysaného zelí, majoránka, sůl pepř.

Postup: brambory nakrájíme na struhadle, přidáme protlačený česnek, mléko, mouku, zelí a vejce. Vše zpracujeme do polotekuté tuhé hmoty. Dle chuti přidáme majoránku, sůl a pepř. Naběračkou pak lijeme na rozpálenou trochu oleje a smažíme placky po obou stranách dozlatova. Pro odsátí tuku odkládáme na papírové ubrousky.

Jitka Kovářová