VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTOGALERIE: Kozí sýry a mléko nesmrdí, ale naopak jsou in

Nová Víska na Děčínsku – Fotoreportér Deníku se na jeden den stal farmářem na kozí farmě na Nové Vísce u Dolní Poustevny na Děčínsku, kde hlavně dojil kozy.

5.11.2010
SDÍLEJ:

Fotoreportér Deníku pracoval na soukromé kozí farmě Nová Víska u Dolní Poustevny na Děčínsku v rámci reportáže Na vlastní kůži. Na starost měl třicet koz, dojil je a krmil. Foto: Pro Deník/Ondřej Uherek

Den se pomalu probouzí a na rodinné kozí farmě Nová Víska u Dolní Poustevny na Děčínsku začíná být pořádně živo. O své se totiž hlasitě hlásí přibližně třicet koz. Chtějí podojit.

Společně s majitelem farmy Ondrou Malinou se převlékám do pracovního, nasazuji si holínky a vcházím do dojící místnosti. V rámci seriálu Na vlastní kůži se ze mě stává na jeden den farmář.

Kozy skáčou na dojící pultík

Vykachlíčkovaná stupátka slouží ke snadnému přístupu. Vycvičené kozy jedna po druhé na dojící stoly vyskočí a zatímco se krmí, mohou se zároveň pohodlně dojit.

„Dojení každé z nich zabere přibližně dvě tři minutky. Jedna koza v průměru nadojí dva až čtyři litry mléka,“ říká spolumajitel rodinné farmy Ondra, který ji vede společně s manželkou Eliškou.

Kozí farmu v Nové Vísce před lety vybudoval otec Elišky, a to z bývalého objektu kravína v Bohem zapomenuté končině, kde lišky dávají dobrou noc. Po jeho smrti a rozsáhlé inovaci se manželé Malinovi do farmy nastěhovali a pokračují tak v rodinné tradici. „Nedá se tím zbohatnout. Přes zimu nedojíme, nevyrábíme sýry a tak máme oba i své civilní zaměstnání,“ vysvětluje mladý farmář.

Starat se o rodinnou farmu je hodně časově náročné. „Dojí se dvakrát denně, ráno a k večeru. Kozy pak vodíme na pastvu. Zatímco se samy pasou, já s manželkou jdeme na kydání hnoje, čištění a především pak na výrobu kozích sýrů. To je zase hlavní pracovní náplní Elišky,“ prozrazuje Ondra.

Dojení není snadná věc, chce to cvik

Začíná dojení. Ondra otevírá dvířka chléva. Vbíhá první koza. Nacvičeným pohybem skáče na stupínek a už je na stole. Zatímco se pouští do máčeného ovsa, Ondra si bere do ruky plastovou láhev a z vemínka odstříkává mléko. „To se musí udělat před každým dojením. Zabrání se prý tomu, aby se do mléka dostala kyselost.

„Nic to není. Uchopíš vemínko mezi prsty a pevně stiskneš a zmáčkneš. Mléko samo vystříkne,“ ukazuje mi farmář Ondra Malina.

Zatímco se věnuje první koze, přibíhá další a i ona skáče na stupínek. Zkouším udělat to samé, co mi právě předvedl kolega farmář. Přistupuji ke koze, pohladím ji a nahmatám vemeno. Opatrně mačkám. Nic. Zkouším to znovu a znovu. Mám strach, abych nestiskl více. Ani kapka mléka. Po dalším nezdárném pokusu to balím. Pomoci musí opět Ondra.

Přichází jedna koza za druhou

„To děláš špatně. Takhle je to správně. Chce to jen natrénovat a pak to půjde samo, neboj se. Z počátku mi to také vůbec nešlo, chce to jen cvik a pak to půjde jak po másle, uvidíš,“ směje se mi. Spletl se. Ani s pátou kozou se mi to nedaří. Vzdávám to.

Zatímco Ondra tedy ručně odstřikuje mléko, já kozám nasazuji násavky dojícího zařízení. To mi jde podstatně lépe, i když ne tak rychle jako to dělá kolega u vedlejšího stupínku. Po necelých dvou minutkách je koza podojena. Sundavám dojící zařízení a pouštím ji zpět do chlévka. Jen co seskočí dolů, už přibíhá další a za ní hned další.

„První na řadu chodí vždy vůdkyně stáda. Tedy kozy s největší autoritou. To se opakuje se železnou pravidelností ráno i k večeru. Úplně naposledy jdou na řadu ty nejslabší kusy, jsou také více plaché,“ vysvětluje Ondra.

Po každém dojení přichází očista

Jediný mužský člen stáda, mohutný kozel, prochází kolem, ale místo na stupínek jde do ohradníku, kde na něj čeká také ranní krmení.
„A pozor. Máme ji tu. Jde o nejstarší kozu, zakladatelku stáda. Zatímco jiné kusy po letech končí, tahle tu zůstává jako maskot už asi čtrnáct let,“ představuje nám Ondra šampionku, kozí babičku.

Po přibližně čtyřiceti minutách máme konečně hotovo. Balíme bandasku s mlékem. To poté končí ve speciálním bojleru. Na řadu přichází očista dojícího zařízení. Oba se musíme převléknout do bílého erárního čistého prádla. Vcházíme totiž do nejvyššího hygienického pásma v areálu kozí farmy. Tam, kde manželé Malinovi pravidelně jednou za dva dny vyrábějí přírodní kozí sýry.

“Po každém dojení se musí vše rozmontovat a pořádně vyčistit a vydezinfikovat přípravkem a kyselinou. To děláme pravidelně dvakrát denně,“ říká Ondra.

Čeká mě další na první pohled zdánlivě snadný úkol. Vyhnat kozy na pastvu. Tedy doprovodit je na vzdálenější louku. Opět mi pomáhá Ondra. Nasazuji si kovbojský klobouk, do ruky si beru klacík a jde se na věc. Ještě zapnout elektrický ohradník. Stádo koz poslušně vybíhá na cestu.

Připadám si jako bych šel venčit tlupu vycvičených psů. „Kozááá, kozáá, tudy!“ velí Ondra, který jde pár metrů před námi. Kozy poslušně zatáčejí tam, kam chce jít. Když se zastaví, stojí i kozy. Ta která se rozhodne vzdorovat a jde, tu usměrní klacíkem. Téměř ho ale nepoužívá. Krotké ochočené kozy jsou poslušné.

Kydání hnoje nám příliš nevoní

Necháváme je pást se a vracíme se. Čeká nás kydání hnoje, což je bezesporu tou nejšpinavější a nejméně atraktivní prací. Potom se jde na přerovnávání obrovských balíků sena. Vypomoci musí i kolega fotograf Ondra Uherek. Balík vážící asi 250 kilogramů ve dvou stěží pokládáme. Po třetím balíku necítím ruce.

Na řadu mezitím přichází krmení kůzlat. Do koryta za jejich dobrotou se hrne i zdatný kohout. Kůzlata jsou hravá. Nechají se krmit z ruky a některá dovádějí kolem a skáčou, kde se dá.

Zatímco dříve byli hlavními zákazníky kozí farmy v příhraničním městečku především Němci, nyní farmáři Malinovi prodávají kozí sýry a mléko především na bio trzích.

O tom, že kozí sýr i mléko má zcela jinou chuť než to kravské, jsme se přesvědčili o přestávce. Byly výborné a chutné.

Kozí mléko nesmrdí a naopak je zdravé

„Někomu kozí mléko smrdí. Ono záleží i na složení potravy. Přiznám se, že sám kozí mléko příliš nemusím, sýry ty ale jo, ty mám moc rád,“ svěřuje se Ondra. Dokonce mléko do kávy si kupuje, a to kravské.

„Je to mnohem levnější, než kdybychom si do kafe dávali naše kozí mléko,“ vysvětluje farmář.
Jeho manželka Eliška vyrábí ručně vedle přírodního kozího sýru i sýry různých příchutí, například s česnekovou nebo chilli.

„Výrobna sýrů i mléka, to je království Elišky. Zatímco já jsem většinou v montérkách a ve špinavé části, manželka se pohybuje hlavně v té bílé hygienicky nejčistší části farmy,“ říká farmář Ondřej Malina.

Autor: Jan Vraný

5.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 18 000 Kč

Pracovníci odvozu a recyklace odpadů Pomocný pracovník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Průmyslová 702, Chabařovice. , Náplň práce: zajištění třídění materiálu, pomocné údržbové práce, po zaučení případně zástup na pracovních strojích, vedení provozního deníku stroje, příprava a realizace běžné denní údržby techniky. , Požadujeme: spolehlivost, samostatnost. Výhodou: praxe v oboru. , Nabízíme: PP na dobu určitou 1 rok s postupným prodloužením na dobu neurčitou, stát se součástí zavedené obchodní společnosti významně podporující charitativní organizace, osobní rozvoj, zkušenosti, přátelský pracovní kolektiv, benefity: kulturní akce, vzdělávací kurzy, stravenky, životní a penzijní připojištění atd. , Životopis zašlete na e-mailovou adresu denisa.vlckova@metallplast.cz. Pracoviště: Metallplast - recykling, spol. s r.o. - úl, Průmyslová, č.p. 702, 403 17 Chabařovice. Informace: Denisa Vlčková, .

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři 100 Kč

Mechanici a opraváři elektronických přístrojů Jemný mechanik v elektrotechnice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč, mzda max. 110 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Místo výkonu práce: Technologický park Knínice u Libouchce 55, u Ústí nad Labem., Náplň práce: jedná se o fyzicky nenáročnou práci při které je hlavní důraz na manuální šikovnost rukou, jedná se většinou o pájení drobných součástí při opravách elektroniky, práce v čistém moderním prostředí, vhodná pro muže i ženy, manuální praxe v podobném oboru výhodou. Skvělá pracovní příležitost. , Požadujeme: vyučení nebo základní vzdělání, čistý trestní rejstřík, odpovědný přístup k práci., Nabízíme: mzdu 100 - 110 ,- Kč/hod., zvláštní prémie, podnikové stravování, dovolenou navíc., Kontakt: telefonicky si sjednat osobní jednání.. Pracoviště: Albaczech progres s.r.o. 01, Velká Hradební, č.p. 482, 400 01 Ústí nad Labem 1. Informace: Jindřich Mráz, +420 725 820 094.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 14 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Pizzař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Mírové nám. č. p. 101/25, Ústí n. L., Náplň práce: příprava pizzy., Požadujeme: základní vzdělání + praxe v oboru popř. vyučení (možno i absolvent), turnusové služby (krátký/dlouhý týden)., Nabízíme: mzdové ohodnocení od 14 000,-, podnikové stravování, práci na HPP či DPP (dle dohody)., Kontakt na uvedené adrese (lépe po předchozí tel. domluvy), tel. čísle či e-mailu.. Pracoviště: Korbel food expres s.r.o. - provozovna mírové nám., Mírové náměstí, č.p. 101, 400 01 Ústí nad Labem 1. Informace: Gabriela Stehlíková, +420 777 089 122.

Administrativa - Administrativa Ostatní odborní pracovníci v 18 810 Kč

Specialisté v oblasti organizace a řízení práce Referent/ka oddělení přestupků. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18810 kč, mzda max. 28320 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Úřad městského obvodu Ústí nad Labem - Střekov. , Předpoklady pro výkon funkce:, uvedené v ust. § 4 zákona č. 312/2002 Sb., (o úřednících) v platném znění:, " fyzická osoba, která je státním občanem České republiky, popřípadě fyzická osoba, která je cizím státním občanem s trvalým pobytem na území ČR, , " dosáhla věku 18 let,, " způsobilost k právním úkonům,, " občanská a morální bezúhonnost - za bezúhonnou se nepovažuje fyzická osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně, nebo pro trestný čin spáchaný z nedbalosti za jednání související s výkonem veřejné správy, pokud se podle zákona na tuto osobu nehledí jako by nebyla odsouzena,, " výborná znalost českého jazyka., Požadavky pro uchazeče:, " minimálně středoškolské vzdělání s maturitní zkouškou, případně vysokoškolské vzdělání, , " vítána praxe ve veřejných službách a správě, vítána znalost problematiky přestupkové agendy, případně podobné agendy projednávání orgány veřejné moci,, " výhodou zvláštní odborná způsobilost při přestupkovém řízení ve věci veřejného pořádku, občanského soužití a majetku,, " schopnost samostatného úsudku a rozhodování, příjemné vystupování, komunikativnost, flexibilita, dobrý písemný projev,, " znalost práce na PC - MS Office 2010 (Word, Excel, Outlook)., Náplň činnosti:, " agenda přestupků, " agenda vymáhání uložených a nezaplacených pokut a nákladů řízení, Písemná přihláška k výběrovému řízení musí obsahovat tyto údaje uchazeče:, , " Název příslušné funkce, " Titul, jméno, příjmení, " Datum a místo narození, " Státní příslušnost " Adresa trvalého pobytu, " Číslo občanského průkazu , " Datum a podpis uchazeče, K přihlášce je nutno doložit tyto doklady:, " Strukturovaný životopis s uvedením údajů o dosavadních zaměstnáních, odborných znalostech, dovednostech týkajících se správních činností a uvedením kontaktů, zejména emailové adresy a telefonního čísla,, " Výpis z evidence rejstříku trestů, ne starší než 3 měsíce (u cizích státních příslušníků též obdobný doklad osvědčující bezúhonnost vydaný domovským státem, pokud takový doklad domovský stát nevydá, doloží se bezúhonnost čestným prohlášením),, " Ověřená kopie dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání., Pracovní poměr: na dobu neurčitou., Předpokládaný nástup: 1. 9. 2018, případně dle dohody., Platové zařazení: V souladu s příslušnými právními předpisy - nařízení vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě, a nařízení vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě v 10. platové třídě., Lhůta pro podání přihlášky : nejpozději do 20. 8. 2018 - 12.00 hodin., Způsob podání přihlášky: , osobně v podatelně ÚMO Ústí nad Labem - Střekov,, nebo , písemně na adresu: ÚMO Ústí nad Labem - Střekov, Národního odboje 794/15, 400 03 Ústí nad Labem, v zalepené obálce zřetelně označené:, NEOTVÍRAT - "VŘ Referent oddělení přestupků", s uvedením jména, příjmení a adresy uchazeče.. Pracoviště: Statutární město ústí nad labem - městský obvod ústí nad labem - střekov, Národního odboje, č.p. 794, 400 03 Ústí nad Labem 3. Informace: Ivana Voldánová, +420 475 273 914.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nadměrný náklad. Ilustrační foto

Přes Velemín a Bystřany projede souprava s nadměrným nákladem do Trmic

Předání nových monitorů dechu v děčínské nemocnici.

Miminka v Masarykově nemocnici ohlídají nové monitory dechu od Nadace Křižovatka

Bídná úroda: bude méně máku i obilí, řepka si polepší

Severní Čechy - Letošní úroda bude nižší než pětiletý i desetiletý průměr. Hlavním viníkem je již druhým rokem trvající sucho. Ze základních plodin se sklidí výrazně více pouze řepky. 

Motorkář se při bouračce těžce zranil, zasahovat musel vrtulník

Těchlovice - K vážné dopravní nehodě došlo v úterý krátce před půl druhou odpoledne u Těchlovic.

AKTUALIZOVÁNO

V Chomutově se s vojenskými poctami rozloučili s vojákem, který padl na misi

Chomutov /FOTOGALERIE/ - „Martine, v našich srdcích zůstaneš navždy jako hrdina,“ zaznělo od blízkých přátel při posledním rozloučení.

FOTO: Břišní tanečnice pobavila Malý Hamburk. Tancovala na hit AC/DC

Ústí nad Labem - Další kolo koncertů v Městských sadech odstartovala v neděli odpoledne pop-rocková kapela Sabrage z Pardubic. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT