„Sešlo se nám dvaadvacet soutěžních vzorků, z toho šestnáct všeovocných, čtyři hruškové a dvě švestkové,“ hlásil po začátku soutěže Jan Kvapil z pořádajícího občanského sdružení Středohoří sobě.

Soutěž bořila předsudky i ohledně těch, kteří marmelády připravují. Kdo by hádal babičky s léty ověřenými recepty, hádal by špatně.

Sladké poprvé

„Marmelády jsme dělaly poprvé, vyloženě kvůli soutěži. Kupodivu se nám povedly napoprvé a ani jsme nic nespálily,“ smály se sestry Kristýna a Linda Černých, které přinesly dvě jablečné a jednu švestkovou marmeládu.

Recept na přípravu si našly na netu, podobně jako Pavla Hasalová a Markéta Hyhlanová. „Překvapilo nás, že se sešlo tolik vzorků, konkurence je velká, ale chtěly bychom dokázat, že mladí také umějí,“ smály se Ústečanky.

V třetím ročníku souboje marmelád v rytmu jazzu, kterému přihlíželo téměř padesát soutěžících a návštěvníků, se nakonec nejvíc dařilo Ivě Ptáčkové, která se svým jostovým džemem zvítězila v porotou hodnocené kategorii všeovocných marmelád, a posléze i jako absolutní vítěz, kterého vybírali všichni příchozí. Marmeládu Ivy Ptáčkové se posléze podařilo vydražit za 77 korun.

Jazz i dokumenty

Na své si při příjemném odpoledni v Činoherním studiu však přišli nejen soutěžící, ale i návštěvníci.

„Marmeládu jím normálně jen výjimečně, na palačinkách. Několik jsem jich tu ale ochutnala a zaujala mě například jedna se skořicí, která mi připomněla blížící se Vánoce,“ hodnotila akci jedna z návštěvnic, Ústečanka Anna Scheuflerová.

Pauzy mezi vystoupeními jazzové kapely a samotnou soutěží byly vyplněny malým kulturním programem – v jedné z nich byl například promítnut krátký dokumentární film Dana Černého Ostrou chůzí na Ostrý.

Návštěvníci si ale také mohli prohlédnout třeba nejnovější publikaci občanského sdružení Středohoří sobě Vzhůru na Dola o historii zaniklé osady Doly u Podsedic.