Během obědů se prodalo šedesát pět připravených porcí. Pětatřicet porcí šlo na rozvoz, kterým se restaurace zabývá, a třicet porcí si objednali návštěvníci přímo v lokále.

„Je to dobré, asi si vystřihnu recept z novin a udělám to doma rodině,“ zhodnotila polední menu Ústeckého deníku návštěvnice Jiřina Houževnatá.

Nebyla sama, kdo si na Luhačovické lázeňské kapse pochutnal. „V rámci své profese jezdím po celém Ústí. Musím říci, že jsem udělal dobře, když jsem se dnes stavil ve Sport Pubu na oběd. Jídlo je chutné. Asi sem na recept čtenářů začnu jezdit pravidelně,“ pochvaloval si Jan Sokolík.

Luhačovickou lázeňskou kapsu od Lenky Petránkové připravoval kuchař Roman Mašek spolu s kuchařským týmem restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu.

„Jde o klasický domácí recept. Příprava směsi nabízí kuchaři použít fantazii. Každý si může zvolit zeleninu, jakou doma má, nebo podle toho, jaká mu chutná. Luhačovická lázeňská kapsa není složitá na přípravu. Zvládne ji každý domácí průměrný kuchař,“ řekl k receptu Mašek.

Každý čtvrtek kuchaři restaurace Sport Pub Zlatopramen vaří podle receptů čtenářů Ústeckého deníku.

Na webu ustecky.deník.cz každý týden soutěží tři kulinářské recepty od čtenářů, kdy poté sami čtenáři pomocí hlasování vybírají ten nejlepší recept. Podle něj následující čtvrtek ve Sport Pubu Zlatopramen kuchaři připraví menu Ústeckého deníku, které je zařazeno do poledního jídelního lístku.

Hlasujte, co se bude vařit příště?

Dýňové rizoto s babským uchem

Suroviny: litr zeleninového vývaru, 300 g očištěné dýně, cibule, 2 lžíce olivového oleje, 300 g rýže, 200 ml bílého vína, 60 g másla, sůl, pepř, 12 lístků šalvěje, 2 lžíce oleje, 100 g strouhaného parmazánu

Postup: Zeleninový vývar zahřejeme k varu. Dýni pokrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme v hrnci cibuli, přisypeme rýži a společně restujeme asi 2–3 minuty. Přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří a nevsákne do rýže. Postupně přilijeme třetinu vývaru, za stálého míchání ho necháme vsáknout, přisypeme nakrájenou dýni, přiléváme vývar, dokud není rýže měkká a rizoto krémové. Do hotového rizota přimícháme máslo, dochutíme solí a pepřem. V malé pánvičce zahřejeme olej a osmažíme v něm rychle šalvějové lístky. Křupavé budou za pár sekund. Jednotlivé porce rizota posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme šalvějí.

Eva Malá
Burské kuřecí řízky

Suroviny: 400 g kuřecích řízků , 2 vejce, 3 lžíce sójové omáčky, 100 g slaných burských oříšků, grilovací koření, 3 lžíce hladké mouky lžíce, dle potřeby, olej na smažení.

Postup: Kuřecí řízky nakrájíme na větší nudličky, promícháme se sójovou omáčkou a necháme odležet. Smícháme vejce s kořením, jemně nasekanými oříšky a zahustíme moukou, aby nám vzniklo hustější těstíčko. To smícháme s masem a na horkém oleji zvolna smažíme z obou stran placičky. Můžeme smažit i na lívanečníku, kde nám maso bude držet hezký kulatý tvar. Burské oříšky nasekáme na jemno a posypeme.

Příloha: bramborová kaše a kompot.

Milan Tobiáš
Dušené hovězí na smetaně

Suroviny: 500 g hovězího masa, 2 cibule, kus zázvoru, 1 malá lžička majoránky, 3 stroužky česneku, 100 ml smetany, jíška hotová, olej, pepř, sůl.

Postup: Na oleji si osmažíme nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme maso nakrájené na kostky, osmažíme a podusíme ve vlastní šťávě. Pak zalijeme malým množstvím vody, osolíme, opepříme, přidáme zázvor nakrájený nadrobno, pak ještě majoránku, prolisovaný česnek a dusíme do změknutí masa. Nakonec přidáme vodu, abychom měli dostatek omáčky, zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali mouku, tím zahustíme, převaříme a je hotovo. Můžeme ozdobit nakrájeným pórkem.

Příloha: Houskový knedlík.

Jindřich Praš