„Jedná se o jednodenní novinku, kterou jsme pojmenovali Vepřové hody aneb pravá zabijačka v Roubence,“ uvedla pracovnice skanzenu Lenka Pfaiferová.

Řezník Kroupa například ukázal, jak se ze dvou půlek vepře připravují nejrůznější vepřové pochoutky. Plnily a špejlovaly se jaternice, připravovaly tlačenky, škvařilo sádlo a vařil zabijačkový guláš, ovar a další pochoutky.

ZHLÉDNĚTE
FOTOGALERII!

Chvíle strávené ve skanzenu zpříjemnilo také tradiční pečení v kachlovém sporáku ve světničce, nabídkou byly i pravé teplé škvarkové placky a sladké buchty.

V historické školičce si zájemci mohli vyzkoušet upravený „prasopis“ pro děti i dospělé a další činnosti. Zpřístupněn byl celý skanzen, kromě mlýna v Týništi, sušárna ovoce, kůlna na vozy, stodola, špýchar, kostel sv. Máří Magdaleny a historický krámek se suvenýry.

„Celá akce bude zpestřena o jízdu v historickém vláčku. Návštěvníci mohou využít služeb muzeální železnice a vypravit se do Zubrnic historickým vláčkem,“ dodala před akcí Lenka Pfaiferová.

Vláček poznají i ti nejmenší, jelikož na předním vagonu bude vepřová hlava a na zadním nebude chybět ani prasečí ocásek.