„Během obědů se prodalo všech osmdesát připravených porcí. Pětatřicet porcí šlo na rozvoz, kterým se restaurace zabývá, a zbylé porce si objednali návštěvníci přímo v lokále. Domácí recepty čtenářů Ústeckého deníku jsou velmi oblíbené. Často bývají horkými favority mezi menu v poledním jídelním lístku,“ řekl provozní restaurace Jiří Česnohlídek.

Polední menu Ústeckého deníku připravoval šéfkuchař Martin Ječmen.

„Musím recept čtenářky zhodnotit jako zdařilý. To je vidět i na zájmu návštěvníků. Během hodiny se prodalo všechno i přesto, že mezi svátky lidé mají dovolené a do restaurace míří méně zákazníků,“ řekl Ječmen.

Salát šéfkuchař vylepšil sosem, aby nebyl tolik suchý.

„Jediné, co bych vytkl receptu, je těstovinový salát. Nevím, jestli přidává čtenářka Laurencová do salátu majonézu nebo tatarskou omáčku. Bez dresingu je přeci jenom suchý a ke kotletě se tolik nehodí. Místo dresinku jsem proto zvolil vlastní sos,“ dodal Ječmen.

Na nivových kotletách si hosté restaurace Sport Pub Zlatopramen pochutnali.

„Je to dobré. Nic bych tomu nevytkla. Recept na kotlety si vystřihnu a udělám ho sama rodině doma. Místo těstovinového salátu ale udělám spíše hranolky nebo bramborovou kaši. Nevím, jestli by mi to doma jedli s těstovinovým salátem,“ řekla Jarmila Soukupová.

Dalším hostem, který si k obědu objednal čtenářské menu Ústeckého deníku, byl Petr Petroň.

„Je to dobré. Do Sport Pubu Zlatopramen chodím na oběd pravidelně a musím uznat, že recept od čtenářky je dobrý. Nic bych jídlu nevytkl,“ uvedl Petroň.

K obědu si menu Ústeckého deníku dal sám personál restaurace.

„Bylo to opravdu chutné. Jen bych asi nešetřila žampiony a dala bych jich víc,“ zhodnotila recept servírka Kateřina Hoszová.

Na webu ustecky.deník.cz každý týden soutěží tři kulinářské recepty, kdy čtenáři pomocí hlasování vyberou ten nejlepší. Podle něj následující čtvrtek ve Sport Pubu Zlatopramen kuchaři připraví menu Ústeckého deníku, které je zařazeno do poledního jídelního lístku.

HLASUJTE O NEJLEPŠÍ RECEPT!
Špízy z mletého masa
Suroviny: 80 dkg vepřového bůčku, 20 dkg hovězího masa, 5 dkg špeku, 1 menší cibule, 1/2 lžíce tmavé sojové omáčky, 1/2 lžičky pepře, sůl a chilli koření, vejce, 3 vrchovaté lžíce strouhanky, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, olej na potření plechu a na rozdělání grilovacího koření – na pomazání.

Postup : Maso a špek nameleme a jestliže budete kupovat již mleté maso, tak ho jednou přemelte, ať je jemnější. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, ostatní suroviny a zpracujeme nejlépe rukou. Tvoříme kuličky, které napichujeme na špejle a mezi ně vkládáme nakrájenou cibuli a papriky. Špízy pokládáme do olejem vymazaného plechu, pomažeme marinádou a dáme grilovat do trouby na horní rošt. Grilujeme pětačtyřicet minut, špízy otáčíme a potíráme marinádou.

Příloha: Hranolky.

Radmila Laurencová
Vepřové kousky s pórkem a paprikou
Suroviny: 60 dkg vepřové krkovičky, sůl, 5 dkg sádla, 10 dkg pórku, cibule, 1 lžička pálivé papriky, 50 ml vody, 3 stroužky česneku, tmavá sojová omáčka, 10 dkg čerstvé papriky.

Postup: Maso nakrájíme na kostičky, osolíme. Pórek a cibuli nakrájíme na půlměsíčky, papriku na proužky, česnek utřeme, přidáme ostatní suroviny a dáme péct přikryté do trouby. Po necelé hodince maso odklopíme a dopečeme. Šťávu si regulujeme podle potřeby.

Příloha: Podáváme s bramborem, nebo kaší.

Eva Bečvářová
Kuřecí játra s křenovou šťávou
Suroviny: 3 rajčata, lžíce sádla, cibule, 6 kusů drůbežích jater, sůl, pepř, křen, zakysaná smetana.

Postup: Rajčata přepůlíme a polijeme horkou vodou. Po třech minutách rajčata vyndáme, sloupneme a nakrájíme na centimetrové kousky. Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme neosolená, nakrájená játra, která necháme zatáhnout. Přidáme sůl, pepř a nakrájená rajčata. Dusíme doměkka a vodu operativně přiléváme. Nakonec zamícháme zakysanou smetanu a křen. Krátce povaříme. Šťávu zahustíme moukou, ale myslím, že stačí hustá smetana.

Příloha: Hranolky, krokety, brambory.

Jiří Bršek