Šek na tři sta korun za prvenství získává Jan Vejdělek s receptem na Rychlé kuřecí. Menu Ústeckého deníku připravoval kuchař Roman Mašek.

„Rychlé kuřecí hodnotím kladně. Uvidíme, jak si povede mezi hosty. Kuřecí jídla jsou v českých restauracích oblíbená,“ řekl po přípravě menu.

Nebyl daleko od pravdy. Jen za půl hodiny, co restaurace na Zimním stadionu otevřela návštěvníkům dveře, se prodalo patnáct porcí.

Jednou z návštěvnic, která si Rychlé kuřecí objednala na doporučení servírky Petry Dudové, byla Michaela Arazimová. „Je to chutné. Jen bych asi vynechala játra. Nic jiného bych menu nevytkla,“ řekla návštěvnice.

Během obědů se prodalo v restauraci Sport Pub Zlatopramen sedmdesát porcí Rychlého kuřecího. Jedním z hostů, který si menu Ústeckého deníku objednal k obědu, byl host Jaroslav Nevrátil.

„Je to dobré. Ani nevím, že jsem si objednal menu podle čtenáře Deníku. Zaslouží určitě pochvalu. Jako přílohu jsem zvolil hranolky,“ chválil Nevrátil.

Kuchař Roman Mašek ke čtenářskému menu poznamenal, že jde o typickou domácí kuchyni. „Rychlé kuřecí je taková směs všech surovin, co se najdou v každé domácí ledničce. Je vidět, že čtenář rád při vaření experimentuje. Nic bych asi už ani do receptu nepřidával. Je tam toho až dost. Jako přílohu jsme zvolili hranolky a rýži,“ řekl závěrem kuchař.

Každý čtvrtek kuchaři restaurace Sport Pub Zlatopramen vaří podle receptů čtenářů Ústeckého deníku. Na webu ustecky.deník.cz každý týden soutěží tři kulinářské recepty, kdy čtenáři pomocí hlasování vyberou ten nejlepší.

Podle něj následující čtvrtek ve Sport Pubu Zlatopramen kuchaři připraví menu Ústeckého deníku, které je zařazeno do poledního jídelního lístku.

Hlasujte, co se bude ve Sport Pubu Zlatopramen vařit příště:

Maminčina domácí vepřová

Suroviny: 400 g vepřové plece, 300 g kuřecích jater, 200 g anglické slaniny, 200 g šunkového salámu, 1 plechovka sterilovaných žampionů, červená paprika, cibule, 4 vejce, strouhaný sýr, zelenina, hranolky, sůl, pepř, olej, sojová omáčka, worchester, maggi.

Postup: Maso a játra nakrájíme na nudličky, slaninu, salám, papriku a cibuli na 1/2 cm proužky, čerstvé žampiony na plátky. Plecko osolíme, opepříme, zakápneme sojovou omáčkou, maggi a worchestrem a dáme nejlépe do velké pánve wok na rozpálený tuk osmahnout. Když pustí šťávu, za občasného podlévání dusíme, až je měkké. Pak přidáme anglickou slaninu, necháme zesklovatět, poté salám a nakonec játra. Stále dusíme pod poklicí tak, aby na dně bylo pořád trochu šťávy. Poté přidáme žampiony, podusíme 2 min. a nakonec cibuli a papriku, opět podusíme 2 min. a odstavíme. Mezitím jsme si připravili klasickým způsobem, nejlépe bez tuku, bramborové hranolky. Masovou směs a hranolky smícháme dohromady a necháme nasáknout šťávou. Usmažíme 4 volská oka. Na talíř navršíme „kopec“ masa s hranolky, posypeme strouhaným sýrem a nahoru dáme volské oko. Hotové ozdobíme zeleninovou oblohou.

Petra Bohdanová
Balkánské závitky

Suroviny: 4 vepřové řízky, 4 plátky anglické slaniny, 3 stroužky česneku, 100 g balkánského sýra, 4 rajčata, olej, sůl, pepř.

Postup: Opláchnuté a osušené řízky naklepeme přes fólii a z jedné strany je potřeme směsí s prolisovaného česneku, soli a oleje. Na každý řízek položíme plátek slaniny a posypeme nahrubo strouhaným balkánským sýrem. Pak řízky svineme do závitku a sepneme párátkem. Závitky ze všech stran zprudka opečeme na rozpáleném oleji, podlijeme mírně vodou a dáme do trouby péct. Asi 5 minut před dopečením přidáme k závitkům na čtvrtky nakrájená rajčata a dopečeme.

Jiřina Drbalová
Masový drak

Suroviny: 350 g vepřového boku, přední hovězí maso, sůl, cibule, feferonka, 100 g hladká mouka, 2 vejce, pepř, olej, hořčice, křen, tatarská omáčka.

Postup: Do umletého masa přidáme jemně nakrájenou cibuli a feferonky, mouku, vejce, sůl, pepř a dobře promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme po obou stranách na oleji. Na opečené placičky dáme trochu hořčice a posypeme strouhaným křenem. Podáváme s vařenými nebo opečenými brambory přelité tatarskou omáčkou.

Lenka Nepraktová