Vítězkou posledního kola se stala Lucie Marčoková s receptem na Placičky od šenovské Haničky.

„Placičky vaříme u nás v kuchyni pravidelně, jsou mezi hosty dost oblíbené. Ani dnes tomu není jinak. Hosté si menu Ústeckého deníku objednávají více než kdy jindy,“ řekl šéfkuchař Martin Ječmen.

„Jen v jednom se recept od Lucie Marčokové liší od toho našeho. My dáváme místo cibule pórek,“ dodal Ječmen.

Během obědů se prodalo všech sedmdesát připravených porcí. Jako příloha byly vařené brambory. Jako polévka se podávala hrachová s opečenou houstičkou.

Vítězný recept najdete ZDE.

„Chutnalo mi to. Už jsem placičky jedla, proto jsem si je objednala,“ řekla Alena Jungligová. „Je to výborné. Jako kdybychom to vařili doma. Jednu porci placiček jsme si nechali zabalit a vezmeme si ji domů,“ chválil umění kuchaře Miroslav Červený.

„Nic bych menu nevytkl. Jen místo s bramborem bych si dal placičky raději s hranolkami nebo opečenými bramborami,“ řekl Martin Král. „Placičky děláme doma. Chutnají mi, jen k nim nejraději jako přílohu děláme bramborovou kaši. Nic bych jinak menu Ústeckého deníku nevytkl,“ Jaromír Málek.

Každý týden čtenáři Ústeckého deníku hlasují o Nejlepší čtenářský recept. Vybírají ze tří soutěžních kulinářských receptů ten nejlepší. Každý vítěz získává od restaurace Sport Pub Zlatopramen šek na tři sta korun.

A co budeme vařit příště? Hlasujte!

Kotlety v šunkové omáčce

Suroviny: 6 kusů vepřové kotlety, sůl, hladká mouka, 30 g másla, 2dcl bílého vína, vývar z masoxu, šlehačka, 100 g šunky , citrónová šťáva.

Postup: Vepřové kotlety zbavíme páteřních kostí, nařízneme po obvodu a u kosti. Jemně naklepeme, osolíme a obalíme po obou stranách v mouce. V pekáčku rozehřejeme máslo. Kotlety vložíme do rozehřátého másla a dusíme v troubě. Po chvilce je obrátíme, podlijeme trochou vína a vývaru a přikryté dusíme do měkka. Měkké kotlety podlijeme smetanou a vínem, doplníme šunkou pokrájenou na nudličky a dobře prohřejeme. Omáčku dochutíme citronovou šťávou.

Jana Kovářová
Závitky s cibulovou náplní

Suroviny: 5 plátků vepřové kýty, cibule, 5 plátků anglické slaniny, olej na smažení, sůl, pepř, hladká mouka, masový vývar, strouhanka.

Postup: Na proužky pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova na oleji. Plátky masa tence naklepeme, nasolíme, opepříme a posypeme strouhankou. Na každý plátek masa položíme plátek slaniny a navršíme osmahlou cibuli. Zavineme a upevníme párátky, závitkovými jehlami nebo nití. Závitky obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji ze všech stran. Mírně podlijeme vývarem a za občasného obracení, podlití a přelévání dusíme doměkka. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody. Dochutíme solí, pepřem je-li třeba, krátce provaříme a podáváme.

Karla Poborská
Pečené vepřové pro chlapa

Suroviny: 200 g vepřového masa, vejce, cibule, lžička koření na mleté maso, petrželka, sůl, mléko, strouhanka, 2 plátky slaniny, sýr Niva nebo hermelín, olej.

Postup: Maso smícháme s kořením, vejcem, mlékem, solí a pepřem, přidáme nakrájenou cibulku, petržel. Strouhanku přidáme podle potřeby, natlačíme do malých formiček na pečení, doprostřed dáme sýr a slaninu, zakryjeme zbytkem sekané a upečeme.

Jiří Doleček