V restauraci Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu kuchařský tým vařil jako každý čtvrtek podle čtenářů Ústeckého deníku. „Kotlety v šunkové omáčce od Jany Kovaříkové hodnotím kladně. Jedná se o tradiční domácí recept. Bílé víno, šlehačka, citronová šťáva, to jsou ingredience, které domácí kuchařky často používají,“ řekla mistryně kulinářského umění Martina Hiřičová, se kterou čtenáři Ústeckého deníku pravidelně vaří.

Jako přílohu zvolila kuchařka krokety a celé hlavní jídlo dozdobila přílohou z bílého zelí, okurky a rajčete. „Čtenáři si mohou ke kotletám zvolit místo kroket hranolky, opečené nebo vařené brambory. Hodí se výborně k omáčce. Záleží na chuti každého,“ doplnila k receptu Hiřičová.


Minulý vítězný recept najdete zde.

Spolu s kotletami v šunkové omáčce a kroketami tvořila menu Ústeckého deníku polévka uzený vývar s kroupami a zeleninou nebo zeleninový míchaný salátek. Vepřové kotlety v šunkové omáčce lákaly v poledním jídelním lístku především svým názvem.

„Čekal jsem něco jiného. Dnes je to takový průměr. Nenadchne, ale také nezarmoutí,“ řekl host restaurace Martin Procházka. „Podruhé bych si to nedal. Také jsem podle názvu čekal úplně něco jiného,“ hodnotil další host Bohumil Kocaj.

„Objednal jsem si to, protože mám rád vepřové maso a šunku. Jinak asi s receptem moc kouzel kuchař dělat nemohl. Je to takové průměrné jídlo,“ uvedl Martin Proček.

Pikantní játra

Suroviny:1500 g vepřových jater, 4, vejce, solamyl, 2 dcl oleje, pórek, paprikové 1/4 kg lusků červené a zelené papriky, feferonky, česnek, pražené mandle, sójová omáčka, vývar, koření vegeta, solamyl

Postup: Mírně ztuhlá vepřová játra nakrájíme na malé plátky, promícháme s vejcem a lžíci solamylu. Opékáme na horkém oleji za neustálého promíchávání,, přidáme nakrájený pórek, obě papriky, vše nakrájené na nudličky, nasekané feferonky, utřený česnek, podusíme, vložíme nejdříve spařené, oloupané a opražené mandle a zalijeme zálivkou ze sójové omáčky, vývaru nebo vody, vegety a solamylu. Dochutíme a krátce podusíme.

Martina Šetková
Farské kotlety

Suroviny: 4 vepřové kotlety, 20 dkg uzeného sýru, cibule, sladká paprika, máslo, 1/4 l červeného vína.

Postup: Kotlety naklepeme, dáme do pekáče. Na každou kotletu položíme kolečka cibule, posypeme strouhaným sýrem, červenou paprikou a přidáme plátek másla. Vše podlijeme asi 1/4 litrem červeného vína. Pečeme ve vyhřáté troubě 30-45 minut, než se vytvoří kůrčička a kotlety jsou měkké. Podle potřeby můžeme ještě podlít vínem nebo vývarem.

Jarmila Pešková
Mamčina sekaná

Suroviny: 500 g mletého masavepřového, 80 g strouhanky, 1 dl mléka, 1 cibule, vejce, 100 g celeru, 100 g petržele, 150 g mrkve, 250 ml šlehačkové smetany, sůl, pepř.

Postup: Strouhanku mírně zalijeme mlékem a smícháme s masem. Vmícháme nasekanou cibuli, sůl, pepř a vejce a dobře promícháme. V pekáči rozehřejeme sádlo, osmahneme nakrájenou zeleninu a ze všech stran na něm osmahneme šišku z mletého masa. Potom přelijeme trochou vody a pečeme ve vyhřáté troubě. Hotovou sekanou vyjmeme z pekáče, zbytek obsahu rozmixujeme a vmícháme smetanu, povaříme. Sekanou podáváme nakrájenou na plátky a přelitou omáčkou.

Lenka Bláhová