„Cílem tohoto setkání bylo navázat na úspěšnou sousedskou besedu na Bukově, na kterou dorazilo okolo stovky lidí, kteří nesouhlasí s plánovanými ústeckými tunely,“ vysvětloval Jan Kvapil, jeden ze zakládajících členů iniciativy Stop tunelům, jež setkání uspořádala.

Ústí v návrhu nového územního plánu vyhradilo prostor pro tři tunely. Lidé, pod jejichž domy by se jednou mohly tunely razit, mají proto obavy ze ztráty svých nemovitostí.

Se zhruba osmdesáti Střekovany přišel o tunelech debatovat i Václav Křeček (ČSSD), střekovský místostarosta. „Domnívám se, že tento návrh řeší situaci dopravy, protože bylo odhadnuto, že během 15 až 20 let se zdvojnásobí až ztrojnásobí počet aut na našich silnicích a že centrum Ústí nad Labem by jimi bylo přeplněné,“ upozornil ve svém proslovu Křeček.

Město přitom ale nepočítá, že by stavba byla v nejbližší době zahájena. Především pro nedostatek peněz s tím, že ražení tunelu by mohlo začít nejdříve za několik desítek let. S tím ovšem nesouhlasil další účastník střekovské debaty, architekt Dušan Oslej (SZ).

„Najednou za rok za dva přijdou s nápadem, že by na to mohli někde získat peníze a na to bude třeba se připravit. Proto udělají potichu projekty, seženou povolení a nikdo se nic včas nedozví,“ řekl Oslej. Diskusi doprovázely komický skeč Jaroslava Achaba Haidlera, recitace básní, živá muzikou i program pro děti.

O tématu jsme psali již zde:


Tunely ne, řekli zastupitelé

Dopravní megaplán Ústí: dva mosty a tři tunely!

Tunely? Nikdy! Nenecháme se obrat o domy a pozemky