„V Ústí se za celou historii chovu, která se datuje od roku 1987, povedlo rozmnožit medvědy malajské dvakrát. V roce 1993 se narodila samička Bora, v roce 1997 sameček Cecil,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová. Za poslední rok se narodilo mládě jen v berlínské zoo, v celé Evropě tento druh chová 21 zahrad, celkem 38 kusů. Ústecká zoo ihned po červnovém porodu malajské medvědice uzavřela pavilon šelem.

„Jednalo se o prvorodičku, takže chovatelé nedokázali odhadnout, jak se k mláděti zachová,“ vysvětlila opatření mluvčí. Rodiče malé medvědice pocházejí oba ze zoo v barmském hlavním městě Rangúnu. Oběma medvědům, samici Barmě i samci Myanmarovi, je devět let. Podle chovatelů je mládě zdravé, pouze vlivem nadměrné péče matka mládě poranila, takže přišlo o několik prstů na zadních tlapách.

Mládě to prý ale v jeho dalším životě nijak neomezí. Zoo už většinu pavilonu šelem pro veřejnost opět otevřela, na pohled na malé medvídě si ale budou muset podle Vrabcové ještě asi měsíc počkat. Medvěd malajský je nejmenším příslušníkem čeledi medvědovitých, jeho domovinou jsou Indočína, Indonésie a Malajsie. V kohoutku měří jen 70 centimetrů, tělo má dlouhé od 110 do 140 cm a váží od 27 do 65 kilogramů. Foto: Zoo Ústí n. L.



Věra Vrabcová