Více než tisícovka pravicových extremistů a místních obyvatel se v sobotu odpoledne po protiromském shromáždění ve Varnsdorfu na Děčínsku vydala na neohlášený pochod městem.

Cestu jim zahradili těžkooděnci, kteří proti demonstrantům zasáhli vodním dělem. Dav házel na policii kamení a lahve, policisté do něj najížděli na koních a použili dělbuchy.

Těžkooděnci zastavili průvod na mostě několik desítek metrů před romskými ubytovnami. Policisté na koních většinu lidí vytlačili, dav se začal štěpit. Policie také již zadržela některé účastníky pochodu. Zároveň lidi vyzvala, aby se rozešli, jinak proti nim použije donucovací prostředky. Ve Varnsdorfu je zhruba 600 policistů.

Aktuální situaci
ve Varnsdorfu
a v Rumburku
sledujte online zde


Protesty a demonstrace dnes začaly v Novém Boru na Českolipsku. Již od středy v Novém Boru působí antikonfliktní tým, který distribuoval informační letáky a občanům sdělovali další informace k připravovanému shromáždění.

Na sobotní shromáždění na severu Čech je vyčleněno 600 policistů, aby ochránili zdraví a bezpečí obyvatel města a zabránili narušení povoleného shromáždění. Dění na sobotním shromážděním bude rovněž monitorovat policejní vrtulník, pro případ potřeby je připraven i vodní stříkač.

Na místě jsou policisté z celé republiky a na pomoc přijeli i kolegové z Německa. Posílené jsou rovněž hlídky i na bývalých hraničních přechodech.

Za uplynulých šestnáct dní, kdy trvají bezpečnostní opatření na severu Čech, policisté zkontrolovali 4 100 osob, víc než 1 600 vozidel a na svobodě krátkodobě omezili 96 osob. Antikonfliktní tým byl nasazen v osmatřiceti případech.

Aktuální situaci na Českolipsku (Nový Bor) jsme sledovali online zde!

Zpracovává redakce s použitím materiálů ČTK