V gumových protichemických oblecích a s plynovými maskami se včera členové ekologické organizace Greenpeace vydali odebírat vzorky v řece Bílině u bývalé výpusti z ústecké Spolchemie.

Vybavit se tak je podle nich nutné. Tvrdí, že u výpusti se nachází extrémně velké množství jedů, především DDT a nově i hexachlorbenzen. Kvůli objevení druhé látky dokonce prý již podali podnět na Českou inspekci životního prostředí.

Čtěte také: Tři velké, stovky menších ekologických zátěží leží na severu Čech.

Výpusť nebyla v hledáčku ekologických aktivistů poprvé. V rámci kampaně, během které se již dva týdny plaví po Labi a upozorňují na problematická místa, se ji rozhodli zkontrolovat, ačkoli vědí, že již osm let ji chemička nepoužívá. Sedimenty zde odebrali již na začátku léta a dali je zkontrolovat do odborné laboratoře.

„Šokující je především množství hexachlorbenzenu, ale velmi vysoká je i nalezená koncentrace DDT. O zdroji lze jen spekulovat, protože Spolchemie oficiálně výpusť nepoužívá již od počátku roku 2003. Navíc jsme nenašli v žádných záznamech, že by zde kdy byla podobná koncentrace naměřena,” řekl vedoucí toxické kampaně Greenpeace Jan Freidinger.

Koncentrace dva gramy hexachlorbenzenu na kilogram podle ekologů převyšuje více než 100 000krát normu environmentální kvality pro sedimenty dané nařízením vlády z letošního roku.

Ekologové tvrdí, že hexachlorbenzen, jako meziprodukt, vzniká při amalgamové výrobě rtuti a výrobě organických rozpouštědel, tedy při procesech, které se v ústecké chemičce používají. Jiný zdroj na toku Bíliny údajně není. Obě látky jsou karcinogenní a mají i další negativní vlivy na člověka.

Ekologové se obrátili na ČIŽP, aby vše prošetřila. „Zatím v poště žádné jejich oznámení nemáme. Pokud ho dostaneme, budeme se jím samozřejmě zabývat,“ uvedla ředitelka ústeckého inspektorátu Jana Moravcová. Dodala, že viděla jen tiskovou zprávu, kterou ekologové vydali, ale v současnosti se nemůže ke zveřejněným údajům nijak vyjádřit.

Mluvčí Spolchemie Marie Logrová uvedla, že z jejich současné výroby by jedy pocházet neměly. „Od roku 2003 tuto výpusť nepoužíváme. Veškerá odpadní voda jde přes podnikové čističky do městské kanalizace, nikoli do Bíliny,“ vysvětlila.

Dodala, že přesně nezná výsledky měření, které ekologové získali. Podle ní bude třeba, aby je dostali jejich odborníci, kteří by pak mohli posoudit, zda opravdu látky z chemičky nepochází.

I samotní ekologové tvrdí, že jedy nemusela chemička vypustit do řeky. Připouštějí, že mohou pocházet třeba ze starých ekologických zátěží, které spláchla voda. Podle nich je nutné zjistit odkud, protože hodnoty jsou vysoké.