Na území Ústeckého kraje už zítra dorazí peleton složený z handicapovaných cyklistů a jejich doprovodu. V sobotu 17. září odstartovali z Vrchlabí účastníci cyklojízdy, kteří budou mít v cíli za sebou po devíti dnech více než 400 kilometrů po Labské cyklostezce.

V pátek 23. září doputují cyklisté a handbikeři do Roudnice nad Labem, odkud vyjedou na předposlední etapu s cílem v Ústí nad Labem v sobotu 24. září v 8.30 hodin z roudnického Karlova náměstí. Start závěrečné etapy v neděli 25. září se uskuteční v atriu Magistrátu Města Ústí nad Labem v 9 hodin. Do cíle v saském Bad Schandau by měli účastníci jízdy dorazit kolem třetí odpoledne.

Na začátku jízdy se pokusili o rekord

Hned první den skupina vyjela přes Benecko a Zlaté návrší k prameni Labe. Právě tento výjezd na handbiku je přihlášen jako pokus o rekord. Pořadatelem páté jízdy Tour de Labe je občanské sdružení Labská stezka Nymburk, s podporou krajů, měst a Rotary klubů na Labi.

Cílem jízd Tour de Labe je pozvat cyklisty a vozíčkáře na trasu od pramene Labe na hřebenech Krkonoš po Labské cyklotrase do zajímavých měst, obcí i do polabské přírody.

V podtitulu Tour de Labe 2011 je motto „Labská stezka pro všechny“. Vedle vozíčkářů jsou letos zváni sluchově a zrakově postižení na dvoukolech i mentálně postižení se svými asistenty.

Akci si mohou užít i rodiny s dětmi

Druhý podtitul Tour de Labe 2011 je family: organizátoři připravili bohatý doprovodný program pro rodiny s dětmi a seniory. Účastníci si během tour užili například jízdu na raftech po Labi, jízdu na koni i parníkem, koncert, návštěvy divadel, výstavu cyklistických plakátů. Dnes se zúčastní otevření naučné stezky Mydlovarský luh, z letiště v Roudnici nad Labem absolvují vyhlídkový let nad Českým středohořím a v metropoli Ústeckého kraje v sobotu jízdu novou lanovkou na Větruši. Akce je otevřená pro veřejnost, pouze na celou akci bylo třeba se přihlásit, stejně jako v případě, pokud chtěli zájemci absolvovat více etap.

Připojit se můžete kdykoliv

„Na jednotlivé etapy je možné přijít kdykoliv. Místa a časy startů jsou na plakátech a další informace na webu www.labskastezka.cz,“ upozorňuje Alena Tichá z Krajského úřadu Ústeckého kraje v Ústí nad Labem. Cílem jízdy je zjistit, jak jsou stezky podél řeky uzpůsobené handicapovaným a maminkám s kočárky.

Na startech se bude možno připojit k Memorandu podporujícímu projekt Labská stezka - od pramene k moři 1233 km - bez bariér, ELBERADWEG Barierrfrei.

Podél Labe se jede již popáté

Letošní zářijová jízda je v pořadí již pátou takovou účastníci tour jeli v minulých letech dvakrát podél Labe na českém a dvakrát na německém území.

Hlavní organizátor a předseda občanského sdružení Labská stezka Jan Ritter vysvětluje, co takový projekt ve svém důsledku přináší: „Zkušenosti z pravidelných cest v koridoru řeky Labe nám umožňují ve spolupráci s KČT optimalizovat trasu, navrhnout odklony ze silnic anebo nabídnout variantní trasy vhodné pro horská kola apod. Tyto návrhy a také informace o možnostech ubytování, včetně informací o zařízeních upravených pro vozíčkáře, vkládáme do nové edice průvodců po Labské cyklotrase.“

Labská cyklotrasa pro všechny

„Co jsme chtěli říci letošním podtitulem Labská stezka pro všechny? Skupiny jako zrakově a sluchově postižení na dvoukolech či mentálně postižení potřebující asistenty. Mají při cestování různé nároky, které se nejlépe poznají přímo v akci. A ono „family“ je poněkud nadčasové. Až bude Labská cyklotrasa mít podobu oddělené cyklostezky, bude bezpečnou komunikací nejen pro vozíčkáře, ale i pro rodiny s dětmi a také seniory. Tyto skupiny proto zveme a snažili jsme se pro ně vymyslet přitažlivý zážitkový a poznávací program,“ shrnuje předseda občanského sdružení Labská stezka.

Tour poprvé vyzkouší i nový úsek

Na území Ústeckého kraje si budou moci účastníci Tour de Labe 2011 vyzkoušet, stejně jako letos všichni cyklisté na trase Ústí nad Labem Děčín, zcela nové úseky Labské stezky.

Ty byly slavnostně otevřeny v březnu na hranici Ústecka a Děčínska a u Litoměřic. První etapa dokončení Labské stezky přišla na 72 miliony korun včetně DPH. Investorem stavby byl Ústecký kraj.

Výstavba prvního úseku z Valtířova přes Velké Březno do Přerova vyřešila zejména jednu z nebezpečných částí, kde cyklisté dříve museli využívat silnici č. 261 vedoucí v těsné blízkosti řeky a železnice.

Součástí stavby byl také úsek mezi Litoměřicemi a Třebouticemi.

Budování Labské stezky v potřebných parametrech je v Ústeckém kraji rozděleno do tří hlavních etap.

První etapa, která byla 27. dubna 2009 schválena Regionální radou Regionu NUTS II Severozápad k realizaci, se zaměřila především na budování úseků s nejvyšší úrovní připravenosti, tj. Přerov Malé Březno Velké Březno, parkoviště Svádov a úsek na k.ú. Třeboutice. Nedílnou součástí I. etapy byly i další činnosti, jako budování partnerství s obcemi na trase, propagace stezky, koordinace a řízení projektu.

Financování výstavby stezky bylo z velké části zajištěno z Regionálního operačního programu Severozápad, spoluúčast a další náklady hradil Ústecký kraj. Celková délka letos pro cyklisty otevřeného úseku, tzn. Valtířov Přerov společně s úsekem Litoměřice Třeboutice, je 6,23 kilometru.

Budování na území Ústeckého kraje

Celková délka cyklostezky na území Ústeckého kraje z Dolního Žlebu až na hranice se Středočeským krajem, činí 96,5 kilometru.

V požadovaných parametrech je dokončeno přibližně 57 kilometrů.

V druhé etapě by stezka měla získat požadované parametry v úseku Děčín Přerov. Etapa č. 3 zahrnuje nedokončené úseky na území okresu Litoměřice.