Málokdo však tuší, že velkolepá Bastei tu má ještě své menší družky. Obě dvě nesou pojmenování Kleine Bastei, čili Malá Bastei.

Pěkně zostra po zelené značce

První z nich najdeme na levém břehu Labe u Krippenu. Druhá leží na protější straně poblíž obce Schmilka, ani ne dva kilometry od naší hranice. Nejkratší cesta za touto poměrně utajenou vyhlídkou vede po zelené značce. Ta nejprve sleduje hlavní silnici podél labského nábřeží, poté se však nenápadnou odbočkou směle zakousne do extrémně prudkého úbočí. Úzká a sotva znatelná pěšina se vzápětí změní na schodiště, které vám připomene chvíle, kdy se u vás porouchal výtah, a vy se museli s plnými taškami nákupu vláčet do pátého patra. Jak jinak, než pěšky. Jenže na rozdíl od nevlídných chodeb činžáků tady stoupáte svěží přírodou voňavého lesa. A kupodivu naprosto sami. Což se na turistické stezce uvnitř Saského Švýcarska opravdu stává pouze velmi zřídka. Možná, že i zdatní němečtí senioři zde takticky odhodili stranou svůj tradiční dril a raději si volí méně náročné trasy. Úvodní úsek totiž každému pořádně rozpumpuje srdce bez ohledu na jeho věk.

Krásné údolí Labe jako na dlani

Úleva přijde v pravý čas. A odmění vás efektní podívanou na nekonečnou kalnou stuhu Labe, vroubenou rozeklanou bariérou útesu Schrammsteine. Daleko na horizontu zahlédnete nezaměnitelnou siluetu Liliensteinu a přilehlých izolovaných stolových hor, zatímco přímo naproti vám se elegantně vyjímá dvojice vrchů Kaiserkrone a Zirkelsteinu. Za nimi pokračuje mírně zvlněná náhorní plošina až k táhlým tabulím Malého i Velkého Zschirnsteinu, které majestátně uzavírají úchvatné panorama.

Užitečné informace

Pokud se chcete vyhnout drsné úvodní rozdýchávačce, lze ke Kleine Bastei využít i poněkud milosrdnější variantu přístupu. Ze Schmilky se nejprve vydáte po žluté značce ve směru Heilige Stiege. Po kilometru pohodlné cesty údolím narazíte na křížení s lesní cestou a současně cyklotrasou, která propojuje osadu Ostrau u Bad Schandau a vrchol Grosser Winterberg. Z ní vede na Kleine Bastei krátká odbočka. Současně lesní cesta může určit i konečný cíl vašeho výletu.

Jestli ale toužíte pořádně si otestovat svoji kondici, tak výstup nekonečným schodištěm Heilige Stiege skrz průrvu v pískovci vás obohatí o jedinečný zážitek. Po jeho absolvování určitě navštivte blízký Frienstein s jeskyní Idagrotte.

Zpracoval Jakub Hloušek