Jeden z největších propadů v oblíbenosti má za sebou hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Zatímco na začátku jara letošního roku ji podle průzkumu společnosti Sanep dobře hodnotilo 43,3 procenta lidí, její oblíbenost na konci léta poklesla na 36,1 procenta.

Hejtmanka se tak v oblíbenosti mezi všemi vedoucími představitelů krajů propadla ze sedmého na desáté místo. Nejoblíbenější je jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Vaňhová svému propadu nepřikládá příliš velkou roli. „Průzkum společnosti Sanep monitoruji, nicméně jeho výsledky nepovažuji za dostatečně relevantní,“ uvedla na dotaz Deníku. Dodala, že pouze na jeho závěrech nebude měnit svoji politickou linii a komunikaci, která vychází z klíčových a strategických témat Ústeckého kraje.

Svoji komunikaci krajští představitelé hodnotí většinou dobře. Veřejně ale obviňují některá média, že o nich špatně píší. „Ne všechna média pracují čestným způsobem, někdy hledají senzace tam, kde prostě nejsou a snaží se informace překroutit či zneužít bulvárním způsobem s cílem pošpinit práci kraje,“ uvedla na konci září na internetových stránkách kraje Vaňhová.

Špatnou prezentaci kraji vyčítá opozice. „Nejde jen o klesající pověst hejtmanky, klesá celá pověst kraje,“ tvrdí opoziční zastupitel Jaroslav Doubrava. Podle něho existuje řada kauz, se kterými se Ústecký kraj nevypořádal. Jednou z největších jsou podle něho kauzy s nákupem údajně předražených přístrojů do Krajské zdravotní.

„Proto jsme se s kolegyní Dernerovou obrátili přímo na Evropskou unii,“ uvedl. Pověsti kraje podle něho škodí i přidělování peněz na různé projekty a akce z fondu hejtmanky. „Na řadu z nich kraj uvolnil miliony korun. Přidělování těchto peněz ale není příliš průhledné, “ dodal.

Obliba hejtmanky Jany Vaňhové klesá.

Hejtmanka se opakovaně vyhnula odpovědi na otázku, zda se bude v příštím roce, kdy budou krajské volby, opět ucházet o to, aby stanula v čele kraje. Zda bude krajským politickým lídrem zatím neví ani její mateřská ČSSD. Podle krajského předsedy Arna Fišery čeká ČSSD v regionu série voleb, ze které kandidátka a lídr vzejde. „Jméno bude známé na jaře,“ prohlásil Fišera.

Po posledních krajských volbách, které ČSSD vyhrála, se však tehdejší lídr Jaroslav Foldyna hejtmanem nestal. Vaňhová kandidovala na 2. místě. Fišera tvrdí, že osobně udělá vše proto, aby se podobná situace neopakovala.


ANKETA: Znáte hejtmanku, jak hodnotíte její práci? (v centru Ústí se ptal a fotografoval Petr Sochůrek)
Petr Štraub

Ústí n. L., 60 let


Ne, nevím, kdo to je. Nechci ani znát naše politiky, dost mě štvou, proto si ani nekupuji noviny.
Lenka Janurová

Louny, 20 let

Ne. Nevím, kdo jí je. Hejtmanka není moc vidět na veřejnosti, takže nemohu hodnotit její práci.
Kamila Jírová

Střekov, 18 let

To neznám. Nevím, kdo jí je. Nemůžu hodnotit práci někoho, koho není vidět a o jeho práci není slyšet.
Pavlína Pelcová

Ústí n. L., 35 let

Ano, je jí Jana Vaňhová. Dost se prezentuje v regionální televizi. Za jejího vládnutí je vidět zlepšení Ústecka.
Karolína Pešková

Brná, 16 let


Vůbec. Nebudu hodnotit práci někoho, koho vůbec neznám. O politiku se moc nezajímám. Jen co si přečtu.
Lucie Slavková

Libouchec, 23 let

Teď si nemohu vzpomenout na její jméno. Jen vím, že dost pracuje a je za ní vidět kus dobře odvedené práce.